Граждани извадиха куп нотариални актове за съмнителни сделки на кмета на район "Витоша"

18234
Граждани извадиха куп нотариални актове за съмнителни сделки на кмета на район "Витоша"
Снимка: БГНЕС

Общо шест граждански сдружения - Инициативен комитет Владая, Сдружение "Заедно за Манастирски ливади", Сдружение "Жените на Драгалевци", Гражданска група "Да спасим Княжево", Сдружение "За Бояна", Гражданска инициатива "За Симеоново" - поискаха оставката на кмета на столичния район "Витоша" инж. Теодор Петков, който е зам.-председател на СДС. А причината може да се обобщи като локален "Апартаментгейт".

Според документи, пратени от сдруженията, кметът и семейството му са пазарували имоти при съмнителни обстоятелства.

Контролно по испански език за Пламен Георгиев

Контролно по испански за Пламен Георгиев (вход свободен) - с такъв анонс е обявено събитие във Facebook за 15 септември (традиционно пъ...

Съгласно документите, главно действащо лице в сделките са майката и бащата на Петков - Жанет и Богомил. Даден е пример с имот за 868 квадрата на ул. "Обелско шосе", купен за 83 400 лева. Данъчната оценка обаче е малко над 137 000 лева, а Жанет Петкова купува имота от "Метрострой" ЕАД. Дружеството е общинско и е в ликвидация.

След това, Петкова заменя нейната половина от първия етаж на сградата с имот на на дружеството "Аксон България" ООД в същата сграда - само че на втория етаж. Имотът на "Аксон България" е половината от имот със застроена площ от 850 квадрата, чиято данъчна оценка (за целия имот) е малко над 103 000 лева. Имотът, който Петкова дава обаче вече се оценява на малко над 155 000 лева. Всичко това се случва в периода 2004 - 2006 година. След това Петкови (в сделката личи и името на бащата на кмета Богомил) даряват на сина си получения чрез замяната имот. А Теодор Петков продава въпросното дарение за 210 000, но евро - на фирма "Булпласт" ООД.

Подобна е историята и на имотни сделки в "Модерно предградие", които започват от 2002 година и приключват през 2006 година, като Жанет Петкова купуват 540 квадрата за 12 000 лева отново от "Метрострой" ЕАД, дарява ги на сина си - и пак при дарението в документите личи също името и на Богомил Петков, а Теодор Петков продава в крайна сметка за 140 000 лева!

Извън тези сделки са цитирани и други - на самия кмет, както и на жена му, която купува 54 квадрата в "Борово" на данъчна оценка - малко над 27 000 лева. Подобна сделка през 2003 година прави самият кмет (тогава той не е кмет - печели мандат като кандидат на Реформаторския блок едва през 2015 година), в квартал "Павлово" - 42 квадрата плюс 3 квадрата мазе и малко над 4 квадрата таван, за 18 200 лева т.е. на данъчна оценка. Общо НПО-тата прилагат 20 нотариални акта, показващи различни сделки и прехвърляния на имоти.

Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева (ВИДЕО)

Политическа поръчка ли е делото "Десислава Иванчева" и нагласено ли е така, че да се възползват определени хора от него? Възползва ли с...

"Наясно сме, че след няколко месеца предстоят избори, но не смятаме, че трябва да чакаме чак до изборите - настояваме инж. Теодор Петков да освободи поста на кмет на район "Витоша" незабавно", казват гражданските сдружения, които готвят протест с блокада на пътища и твърдят, че Петков щял да опита да политизира протеста им.

"За нас не е важно кметът от коя партия е - ние сме готови да съдействаме на всеки, който работи честно, почтено, който приема гражданските организации като партньори, а не като врагове, всеки който споделя, а не укрива информация от гражданите. Нашият кмет Теодор Петков обаче е олицетворение на обратното", завършват организациите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София