Граждани посочиха съдебно решение, което опровергава ДНСК за "Златен век"

4550
Граждани посочиха съдебно решение, което опровергава ДНСК за "Златен век"
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Бургас казва, че се удължава срокът за първа копка, а не се удължава срокът за строителство. Това категорично заяви общинският съветник Войслав Тодоров по адрес на проекта "Златен век" на "Артекс" и аргументите на ДНСК защо всъщност все още има строителство. Припомняме, че Тодоров е част от Инициативен комитет "Лозенец" – граждани, които от години предупреждават за нередности по "Златен век" и протестират срещу строежа.

На пресконференция в края на миналата седмица (28 март) ръководителят на ДНСК арх. Иван Несторов каза, че имало съдебна практика (Несторов посочи за пример Бургаския административен съд), че за всяко допълване на разрешението на строеж автоматично се удължава и самото разрешително, а такива "допълвания" били правени и от сегашния главен архитект на София Здравко Здравков - последното било от лятото на 2018 година. Здравков е правил 3 промени, но по инвестиционния проект, а не по разрешителното и срока му, което личи от досието на "Златен век", качено на страницата на Дирекция "Направление Архитектура и Градоустройство".

Твърдение за "Артекс": Не искали да обсъждат "Златен век", защото политиците са с тях

Още преди да изтече разрешителното за строеж на "Златен век" към ноември 2017 година, опитах да се свържа с "Артекс" и да поискам среща...

Какво обаче е решението на съда за случая в Бургас, което стига и до Върховния административен съд (ВАС)? Става въпрос за строеж, чието разрешително е за 5 години и е издадено през 2013 година. През 2015 година обаче главният архитект на града нанася съществени промени в проекта и по същество той става изцяло нов. Строителят тръгва да строи през 2017 година, като иска възможност да огради и тротоара за целта на строителните работи и пита Бургаска община за разрешение. Общината се забавя с отговор в необходимия срок и следва дело за "мълчалив отказ". При него съдът решава, че изменението от 2015 година де факто прави проекта съвсем различен, че строежът може да започне по-късно, но срокът за завършване остава 2018 година, обясни пред Actualno.com Войслав Тодоров.

Искаме да се прекрати това строителство, но очевидно тези институции (ДНСК, регионалното министерство) няма да го направят, подчерта Тодоров.

Или г-н Несторов е некомпетентен, или прави нарочно повърхностни проверки, категоричен беше Никола Вапцаров, друг от членовете на Инициативен комитет "Лозенец". Той поясни пред Нова телевизия, че Инициативен комитет "Лозенец" води дело срещу ДНСК с идеята ДНСК да си каже дали строежът е законен или не.

Същевременно вчера, 1 април, регионалният министър Петя Аврамова призова да бъде изчакано решението на Софийски градски съд. Вчера Войслав Тодоров обаче коментира, че е възмутително ДНСК да чака съдът да им каже да си свършат работата. А Аврамова призна, че ако няма изрична законова разпоредба, промените от 25 януари, 2017 година в Закона за устройство на територията (ЗУТ), известни като поправката "Артекс" (бел. ред. - разрешителните за обекти от първа и втора категория да важат 10 години, а не 5, както преди 2017 година), не важат със задна дата т.е. за "Златен век".

Манолова проверявала 34-етажния "Златен век", от общината си правели oглушки

12 890 жалби на граждани до омбудсмана, 24 634 души изслушани в приемните на институцията, 36 892 души, потърсили съдействие от институ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София