Кадиев се разграничи от кметицата на "Младост", граждани обаче подкрепят Иванчева

4134
Кадиев се разграничи от кметицата на "Младост", граждани обаче подкрепят Иванчева

Лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев стана поредният, който се разграничи от кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и се извини на жителите на квартала за подкрепата си за нея.

Във Facebook Кадиев обясни:

"Когато от "Нормална държава" подкрепихме Иванчева за кмет на р-н "Младост" през лятото на 2016, ние подкрепихме кауза - спиране на грабежа на района от поредица от кметове, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция. Дадохме пълна, 100 %-ова логистична, идейна и финансова подкрепа без никакви условия, освен едно - добро управление на района.

Ние спазихме предизборното си обещание да не се месим в управлението на района. Двамата зам.-кметове от "Нормална държава" не бяха наложени от нас, а избрани от Иванчева. И двамата си тръгнаха от района, след като видяха да се опорочава идеята, заради която хората ни подкрепиха. Заставам твърдо зад тях - арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, и зад декларацията от днес на ИК "За Зелен Младост" и ИК "За издигане на Десислава Иванчева".

Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно.

Извинявам се на хората на "Младост". Продължавам да считам, че отстраняването на ГЕРБ и държането надалеч на другите партии на статуквото е правилното бъдеще за района.

Извинявам се на хората от "Нормална държава", които дадоха нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта - да защитаваме интересите на обществото. Направихме перфектната кампания за грешния човек.

Извинявам се на семействата на хората от "Нормална държава" и на моето семейство за всичко, което им причинихме. Не бяхме при вас, за да сме в "Младост."

Хората, подкрепили кметицата на "Младост", се обърнаха срещу нея

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, оттегля подк...

Аз извлякох тежки поуки. Нежеланието ми да се намесвам кой от протестиращите да е кандидат за кмет доведе до избора на най-неподходящия. Желанието ми за привличане на гражданска подкрепа доведе до приток от „съседи“ и „съседки“, които липсваха, когато беше трудно, но бяха първи на яслата.

Научих сурови уроци и ще нося тази вина пред гражданите на р-н "Младост" много време.

Но моите грешки не са повод да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София, от демократичността при подкрепа на инициативи или от пряко участие на гражданите в управлението.

Каузата остава. Продължаваме напред", завършва Кадиев. 

Междувременно на редакционната поща на Actualno.com пристигна декларация от инициативен комитет "За Зелен Младост", в която се казва следното: "Неполитизираните граждани, участници в каузата „За Зелен Младост” сме учудени от позицията за оттегляне на подкрепата към г-жа Иванчева. Не сме съгласни с оценката, изразена в отворено писмо - днес, на Георги Пичуров и Кристиана Тодорова, още повече, че не са се допитали до мнението всички участващи граждани в „За Зелен Младост”.

Иванчева: Референдум в "Младост" ще има

Гражданите в „Младост“ рано или късно ще направим пряката демокрация, не се отказваме, ще заведем дело за броя на подписи...

В последните дни ставаме свидетели на една грубо скалъпена, но добре подплатена кампания, срещу каузата „За Зелен Младост” и срещу избрания за кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. Ясно е, че те са продиктувани от засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства. Ясно е, че са продиктувани от засегнатите интереси на най-голямата политическа сила, загубила последните местни избори за кмет на района, губеща политически дивиденти от даването на гласност за източниците на проблемите. Сред противниците на каузата се нареди и една мъничка, нерегистрирана политическа сила, имаща обаче амбиции да управлява „Младост”.

Днес от Фейсбук страницата „Референдум „За Зелен Младост” беше разпространено отворено писмо, в което се посочва, че Инициативен комитет „За Зелен Младост“ и Инициативен комитет за издигане на Десислава Иванчева за кмет на район Младост оттеглят подкрепата си към нея. Интересното е, че това отворено писмо е подписано само от двама човека, което автоматично поставя въпроса – тези инициативни комитети от по един член ли са съставени. Отговорът е отрицателен и останалите участници в тях (много дори не участващи в самите комитети, но работещи дейно за каузите) си задаваме въпроса, защо не знаем, че сме оттеглили доверието си от председателя на „За Зелен Младост”. Сега ще осветлим и появата на отвореното писмо във Фейсбук страницата за референдума. Това стана възможност, след като ден по-рано тя бе присвоена от член на нерегистрираната партия Нормална държава на г-н Георги Кадиев. Тук трябва да отбележим, че всъщност двамата подписали писмото, от самото начало плътно гравитират около същата тази Нормална държава. Тук задаваме въпросът, членовете и симпатизантите на тази партия така ли разбират понятието „нормална държава” – със завладяване на Фейсбук страници и с подписване на декларации от чуждо име.

Случващото се е прекрасен повод да оставим мръсната вода да изтече. Спомняте си, че кандидатурата на Десислава Иванчева, като независим кандидат за кмет, беше подкрепена от партия Нормална държава на г-н Кадиев. Г-жа Иванчева беше категорична, че я приема с изричната уговорка, че това е единствено подкрепа, срещу която не се дължи нищо в замяна. Г-жа Иванчева по собствено усмотрение избра двама от зам.-кметовете й да бъдат специалисти от редиците на партията, но работата в екип с тях се оказа невъзможна – разривът дойде около водени зад гърба й преговори за мегапроекта Гранд Каньон. С ясното съзнание, че гражданската кауза „За Зелен Младост” е над политическите амбиции на определени партийни функционери, кметът даде да се разбере, че отказва да работи в екип с тях. Вместо да се оттеглят с достойнство, двамата господа излязоха в дългосрочни отпуски по болест, след които се впуснаха да обикалят медии, сипещи обвинения по адрес на Иванчева.

Борбата е изключително жестока и се води с горепосочените похвати, които ние категорично заявяваме, че няма да използваме. Но Ви обещаваме: „За Зелен Младост” няма да загине, напротив той става все по-силен и мащабен проект, и най-важното - остава чисто гражданска кауза. Тук е мястото да поканим всеки, милеещ за бъдещето на София и район „Младост” да продължава да подкрепя все по-дейно каузата ни. Тя е за всички нас.

С оглед на гореизложеното, ние категорично не оттегляме подкрепата си за г-жа Десислава Иванчева и ще работим още по-активно за бъдещето на гражданската кауза „За Зелен Младост”, завършват позицията си инициаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София