Как едно оживено пазарче се превърна в къща за духове (СНИМКИ)

3272
Как едно оживено пазарче се превърна в къща за духове (СНИМКИ)
Снимка: Ученици от 125 СОУ "Боян Пенев"

След публикацията в социалните мрежи "Пътеките в Младост 1 А затъват в боклуци", написана от ученици от Клуба по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“, мръсотията е поизчистена. Купищата боклуци са прибрани набързо, макар че все още има десетки кашони, складирани в павилион без прозорци, което е пожароопасно. Пътеката е закътана между Търговския център и друга пътека, която се поддържа, няма видеокамери и като нищо може да възникне пожар.

Публикацията предизвика множество коментари на жителите на квартала. „Скоро минах оттам, като бунище е, а беше добро пазарче, което сега е обитавано от духове“, пише Надя Георгиева. Лили Стоичкова коментира: „На една от пътеките лъха на бунище и тоалетна“. В този дух са и другите коментари. Не липсват и хейтъри, които смятаха, че вместо да пишем, ние трябва да изчистим мръсотията - задължение, което имат собствениците на магазините, съгласно наредбата на Столична община за чистотата. Според закона за местното самоуправление пък Столичния инспекторат трябва да се извършва контрол как се поддържа пространството пред павилионите.

Снимка: Ученици от 125 СОУ

Къде са собствениците и къде е общината?

Проблемът с чистотата на пътеката е много стар и е свързан с това, че не се знае кои са собствениците на затворените павилиони, твърдят хората от квартала, които също са възмутени от липсата на контрол. Наша проверка показа, че за разлика от затворените магазини на другите пътеки, на вратите на тези изоставени помещения няма обяви, че те се отдават под наем, нито са оставени телефони за контакт. Което вероятно означава, че техните собственици просто са решили да ги оставят да се разрушат. „Издирвахме собственици и стигнахме до извода, че той е само един, но нямаме връзка с него“, каза един от продавачите в магазинче на пътеките. Той допълни, че хората, които имат бизнес в този район, също искат да се изчисти, но няма към кого да се обърнат. 

Снимка: Ученици от 125 СОУ

Спасението е в писане на сигнали

Съветите, които дават хората от квартала, са да се пишат непрекъснато сигнали до Столична община, за да влезе Инспекторатът в контролните си функции. „По въпроси за чистотата сигнали се подават към Инспектората в Столична община. Преди години пуснах три сигнала да изчисти общината един тротоар, дойдоха двама души, които претупаха работата, и изчезнаха“, коментира и Майя Вацкичева.

От Клуба по журналистика пуснахме още пет сигнала до Инспектората и очакваме действия от тяхна страни. До момента от Столична община нямаме отговор, въпреки че първият сигнал го подадохме на 20 октомври.

Проблемът е по-голям от това място и той се отнася за състоянието на пазарчетата в цяла София. Навсякъде има такива пустеещи павилиони, чиито собственици са ги „забравили“. Затова смятаме, че е време  да се помисли за по-сериозни санкции, които да „стимулират“  притежателите на такива помещения, да се грижат за тях, или платят за тяхното събаряне, ако няма да ги ползват. За да не стават бунище, което е опасно за здравето на хората.

Автори: Вероника Кръстева, Мартин Ненчов, Виржиния Кондева, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София