Калоян Паргов за Actualno.com: Ще подкрепим широка подписка на горнобанци за град като "Банкя"

72757
Калоян Паргов за Actualno.com: Ще подкрепим широка подписка на горнобанци за град като "Банкя"

Проблемите в "Горна баня" и изчерпалото се търпение на гражданите в квартала родиха идеята за отделянето му от Община "Овча купел". Actualno.com потърси мнението по този въпрос на опозицията в Столичния общински съвет. Според лидера на Градския съвет на БСП в София и общински съветник от групата на Левицата Калоян Паргов има начин "Горна баня" да бъде самостоятелна административна единица с кмет и собствено управление.

- Г-н Паргов, възможно ли е "Горна баня" да бъде самостоятелна административна единица и да си има кмет?

А защо "Горна баня" да не стане град като "Банкя" и "Нови Искър"?

Столичният квартал "Горна баня" може да си има собствен кмет и управление, научи Actualno.com. Вариантът обаче не е да се отдели от "Ов...

- Това е напълно изпълнима идея. Тя минава през промени в закона за административното деление, в частност в това на София. По настоящем трябва да е ясно на всички софиянци, че на територията на София-град и област има няколко града. Това са "Бухово", "Нови Искър" и "Банкя". Предвид особеността на "Банкя" като рекреативен балнеологичен център, "Горна баня" притежава същите специфики и функции. Затова е напълно нормално от три да станат четири градовете на територията на София-град и област. И "Горна баня" да се обособи в такава териториална единица с пряко избран кмет, който да бъде в рамките на София-град и област.

- Как е възможно да се случи такова нещо според законите?

- Би било добре да се направи широка подписка на всички жители на територията на "Горна баня", която да бъде представена на вниманието на Столична община и на Народното събрание. В тази връзка общинските съветници от БСП, както и нашите представители от София в парламента ще поемат инициатива да подкрепят тази подписка. И не само това, а и да я поставят в дневния ред на съответните органи. Тъй като наистина тази идея би дала тласък в развитието на "Горна баня" и обособяването му като един от балнеологичните центрове за рехабилитация, с активно използване на минералните извори.

- Наистина ли проблемът с канализацията е толкова трудно разрешим?

Кметът на "Овча купел" пред горнобанци: Ще ви докажа, че доста пари са вложени в квартала!

Кметът на "Овча купел" Христина Семерджиева обеща на горнобанци да им докаже, че "наистина доста пари са вложени в квартала". Това стан...

- Канализацията е един от големите проблеми на София, който ще откроим при приемането на "Бюджет 2015" на Столична община. София има две лица. София се движи на две скорости - София на богатия център и София на бедната периферия. София на добре уредените централни улици и квартали, София на метрото и естакадите и София на неасфалтираните и мръсни улици в крайните квартали. "Горна баня" е един от тези квартали. Потенциалът на този район е силно подценен и освен с канализацията, има проблеми и с банята, която е затворена и са необходими средства, за да бъде превърната в това, което е значела за софиянци преди.

- Но банята не е общинска собственост.

- Вижте, целта е банята да функционира и да изпълнява предназначението си. А вече технологията на постигане на тази цел е въпрос и на общинските съветници, и на Министерство на здравеопазването. И при политическа воля и желание тя може да бъде реализирана. Тук говоря и за медицинското обслужване в квартала. В рамките на кампанията за предсрочните парламентарни избори миналата есен с водача на листата на 25-и МИР и председател на БСП Михаил Миков посетихме "Горна баня". И сме наясно, че проблемът със здравеопазването там е сериозен. Особено в зимните месеци, районът е труднодостъпен. Линейките не успяват да стигнат до къщите. Освен канализацията и здравеопазването, другият голям проблем е сигурността. И трябва да намерим начин за противодействие на битовата престъпност. Неприсъствието на представители на МВР, на Столична дирекция на вътрешните работи постоянно в този квартал създава предпоставки и удобство за престъпления от битов характер, които са ежедневни, както разбрахме от жителите. И в тази посока ще апелираме към МВР и СДВР да има специално отношение, тъй като нивото на престъпност в крайните райони и в такива квартали е доста високо в сравнение с центъра на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София