Контрера: Няма мнозинство в СОС, защото никой не иска да работи с "Продължаваме промяната"

1258
Контрера: Няма мнозинство в СОС, защото никой не иска да работи с "Продължаваме промяната"
Снимка: БГНЕС

"Ние сме в една шизофренна ситуация – на национално ниво ГЕРБ, ДБ и ПП управляват цялата държава. Там може, а на общинско ниво се оказва, че не може. Как за по-голямото може, а за по-малкото не може?!"

Това коментира пред БНР Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО. По думите му през тази седмица могат да се направят нов кръг консултации, а изходът зависи от това колко ще бъде поляризирано поведението на най-голямата група – ПП-ДБ-СС.

"Те трябва да отговорят на няколко въпроса. Ключовият е биха ли подкрепили кандидат за председател на Общинския съвет, който не е от редиците на тяхната група. Това ще даде възможност да се посочи фигура, може би от малките формации, която да събере необходимите 31 гласа подкрепа", обясни Контрера, който предлага идеята заедно с проф. Вили Лилков.

Още: Вили Лилков: Проблемите на софиянци са по-важни от партийните пристрастия

Припомняме, че формирането на ясно мнозинство възпрепятства и избора на председател на Столичния общински съвет, а на 11 януари ще стане ясно дали ще бъде отблокиран този процес. За тази дата е насрочено следващото заседание на местния парламент в София. Общинарите вече направиха няколко неуспешни опита. Сега от по-малките групи в Общинския съвет предлагат формулата за временен председател, докато се събере съгласие за избор на постоянен, пишат от БНР.

Контрера отказа да определи поведението на ГЕРБ като бойкот: "Чисто политически те действат логично. ГЕРБ поддържат тезата, че временен избор на председател не е решение, а трябва да има ясно мнозинство. Но на този етап това е невъзможно".

Карлос Контрера коментира изразените от ГЕРБ опасения за работа с плаващи мнозинства в съвета: "Ние с проф. Лилков сме дали решение за избягване на плаващи мнозинства. При временно избран председател Председателският съвет, определяйки дневния ред, няма да включва доклади, по които има възражения от която и да е от политическите групи".

Още: "Връща се като бумеранг": Фандъкова призова да не се прави пиар с криза с боклука

Още: "Работата в общината не е спирала": Терзиев готов с бюджета на София - ще има ли кой да го приеме?

Той обясни, че един председател, избран за определен период от време, би могъл да работи до приемането на бюджета.

"Още от 30 ноември в залата на Общинския съвет развивам тезата за временен председател за определен срок. Една част от общинските съветници възприемат това да бъде до разглеждането на бюджета. До 15 януари той трябва да бъде внесен и представен за публично обсъждане. След това Общинският съвет трябва да го разгледа в срок от 45 работни дни. Това означава, че временен председател ще може да действа до края на февруари - началото на март. После би могъл да подаде оставка или да продължи до друг срок".

Ясно мнозинство на този етап няма как да има, защото нито една от големите групи не е склонна да колаборира по някакъв начин с "Продължаваме промяната", смята общинският съветник.

"Разглеждането на бюджета не гарантира неговото приемане, защото няма ясно мнозинство, което да застане зад този най-важен документ за Столична община. Но ние сме длъжни да дадем възможност Общинският съвет да заработи и да бъдат поставени актуалните въпроси, включително и темата за бюджета, за да бъдат обсъдени.

Групата на ПП-ДБ-СС засега е единен субект, но не е хoмогенен, мисли Контрера. Според него, представителите на "Спаси София“ се оказват "най-голямата пречка за формирането на каквото и да е съгласие с ГЕРБ".

"Те категорично начертаха червени линии, които не кореспондират с тежестта на цялата им група. Очевидно е, че с 23 общински съветници не можеш да вземеш цялата власт. Това доведе и до втвърдяване на позицията на ГЕРБ".

Още: Варианти за решаване на кризата в СОС: Коалиционно споразумение или временен председател

Ситуацията в София в момента е заложник на случващото се в държавата и "вероятно върви тежък задкулисен пазарлък между т.нар. сглобка, който включва и разпределение на министeрства", посочи Контрера.

"Управлението в София е една от разменните монети".

Той коментира подозренията, че има желание за провеждане на частични избори за Общински съвет.

"Хипотезата за избори беше вкарана в политическото говорене като плашило. Първо на въоръжение беше взето от ПП. Представителите на ГЕРБ охотно също прегърнаха теза теза и се плашат взаимно с избори.

Моята оценка е, че ако има избори за Общински съвет, и Промяната, и ГЕРБ ще загубят още повече", каза още той.

Още: Контрера: На Московска 33 се настаниха розово-лилави болшевики, при това крайно неграмотни и нагли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София