Контрера се заяде с БНР, БНТ, НДК и Главно мюфтийство за неплатени данъци, НДК отрича

2595
Контрера се заяде с БНР, БНТ, НДК и Главно мюфтийство за неплатени данъци, НДК отрича
Снимка: ВМРО

Общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера обяви, че БНР пет години не е плащало задълженията си към Столична община, след като разполага с целева субсидия, която се превежда на радиото ежегодно от държавата. Това показвало постановление на Софийска градска прокуратура.

Всъщност обаче с постановлението се отказва наказателно производство за престъпления по чл. 254а от Наказателния кодекс (НК). Този текст касае нарушението на бюджетен закон или подзаконов акт по прилагането му се разпореди с бюджетни средства или със средства с целево предназначение не по предназначението им.

Все повече общини повишават данъците

Лошото състояние на общинските бюджети, финансовата немощ на местните власти и отказът на централната власт от фискална децентрализация...

Контрера обаче твърди, че БНР години наред не декларирало имотите си, въпреки че законовият срок е двуседмичен от датата на възникване на промяна в обстоятелства. По думите му, от БНР се изненадали, че имали да плащат такса смет, въпреки че не са плащали години наред. "Очевидно са разчитали, че по силата на някакво обстоятелство "свише" са освободени от публични задължения. Абсурдът стига до там, че представители на държавното радио твърдят, че не им било известно, че имат публично задължение да плащат данъците си и такса смет", казва Контрера.

Общинският съветник казва и, че е има възложена ревизия на БНР - от февруари 2019 г. по отношение на дължими местни данъци и такси. И се възмущава, че радиото е получило финансиране, от Столична община по програма "Култура" за два свои проекта.

Според общинския съветник от ВМРО е необходимо да се приемат от Народното събрание няколко поправки в Закона за местните данъци и такси и в Закона за публичните финанси, чрез които подобни злоупотреби от държавни структури или от структури на държавна издръжка да се прекратят. 

Освен това, Контрера обръща поглед и към БНТ, НДК и Главното мюфтийство за неплатени местни данъци и такси, понеже имало такива сведения - "че от години хитруват и не си плащат задълженията". В своя официална позиция обаче НДК казва следното: "За 2018 г. НДК е извършил плащания към Столична община на обща стойност от 463 000 лв. за данък сгради и такса за битови отпадъци. Отделно от това с Решение на Столичния общински съвет от 20.12.2018 г. Столична община разсрочва стари задължения на НДК в размер на 3 536 050,28 лв. за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от пет години за периода от 01.01.2019 г. – 31.12.2023 г. Съгласно Погасителния план за 2019 г. между НДК и Столична община НДК коректно и регулярно извършва месечни плащания в размер на 58 934,17 лв."

БНР на протест, журналистите не вярват на ръководството за куп неща

Борбата ще бъде докрай, някой трябва да ни чуе, да помисли за нас. Така музиканти, журналисти и технически лица от Българското национал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София