Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера

8756
Кремиковци и Локорско на протест срещу кариера
Снимка: БГНЕС

В четвъртък от 9:00 часа пред Министерски съвет гражданите на кв. Кремиковци, с. Локорско и други населени места от р-н Нови Искър и р-н Кремиковци, ще протестират срещу инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД за изграждането на кариера за добив и първична обработка на строителни материали в землището на р-н „Кремиковци“.

Организацията на протеста е мащабна, като към момента участие в него са заявили повече от 1 000 жители на квартала и оклоните населени места.

На 08.12.2016 г., правителството в оставка, в лицето на министъра на енергетика подписва концесионен договор с фирма „КАМИКО” ООД за добив на подземни богатства от находище "Локорско", разположено в землището на район "Кремиковци", Столична община, област София.

ДСБ-София застана зад протестите в Локорско срещу нова кариера

ДСБ-София подкрепя протеста на гражданите от с. Лoкорско и р-н „Кремиковци“, които се противопоставят на инвестиционното пр...

Жителите на кв. Кремиковци, село Локорско и местната власт изразяват категорично несъгласие и възразяват срещу направеното инвестиционно предложение на концесионера. Сформиран е Инициативен комитет, който да координира всички необходими действия за предотвратяване на разкриването на кариера за добив по открит метод в непосредствена близост до двете населени места.

Откритият способ и използването на взирвно-пробивни дейности, ще постави под сериозен риск здравето на жителите на кв.Кремиковци, с.Локорско и близките населени места.От друга страна дейностите по добива и преработката ще повишат до опасно ниво емисиите от финии праховите частици, замърсяването и запрашването на въздуха. Това от своя страна е в абсолютен разрез с борбата, която столична община анонсира , че води със замърсения въздух

Същевременно евентуалното разкриване на кариерата би довело до унищожаване на уникални прородни дадености в района, като по този начин завинаги ще бъдат осакатени едни от най-красивите и слънчеви южни склонове на Стара планина.

Представителите на Инициативния комитет са категорични, че ще предприемат всички възможни действие, за да защитят правото си на спокоен и здравословен живот, като не изключват и гражданско неподчинение, в случай, че инвестиционните намерения на „КАМИКО” ООД бъдат допуснати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София