Къпалнята "Мария Луиза" ще бъде възстановена

7195
Къпалнята "Мария Луиза" ще бъде възстановена
Снимка: Facebook/Спаси София

Къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София ще бъде възстановена и ще отвори за посетители. Това съобщи Тодор Тодоров, ръководител на проектите на фирмата „Парк Мария Луиза“ АД. Комплексът не функционира от 2005 г.

„Изразяваме нашето намерение да възстановим къпалнята "Мария Луиза" в нейните реални граници. През другата седмица внасяме заявление за издаване на виза за проектиране, която се надяваме до няколко месеца да ни бъде издадена“, обяви Тодоров. Той каза още, че междувременно оградата на къпалнята трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота.

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

Посещението на плувния басейн е приятен и разхлаждащ начин да прекарате уикенда през горещото лято. Често емоцията около него ви завлад...

"Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране", уточни Тодоров, цитиран от в. "Сега". „Комплексът е много голям и неговото състояние е много лошо, но ние сме силно мотивирани да променим това положение и в най-скоро време плувният комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и гражданите на София“, каза още той.

"Идеята ни е къпалнята да стане по-достъпна за гражданите, да има по-малко огради и стълби, за да могат повече семейства с деца и хора с увреждания да я посещават. Къпалнята ще е част от Борисовата градина, а не както сега - самотен остров. Басейните ще се запазят и реконструират, има констатирани доста тежки конструктивни нарушения - на трибуните, кулата за високи скокове е доста зле и има доста части от сградата, които са си направо опасни", обясни арх. Невена Русева, директор проекти в проектантското бюро „Десет“, което е наето за възстановяването на комплекса.

„В подземните две нива на къпалнята пък ще могат да се използват за спа център, съблекални и други развлекателни центрове. Ще има кафета и ресторанти, но ще бъде на сегашната си площ. Парковата част на комплекса пък ще се отвори към Борисовата градина и ще има алеи и детски площадки, фонтани и чешмички. Ще ма и минерален басейн, защото там има извор, който никога не се е ползвал. Комплексът ще може да се ползва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждането на състезания", обясни арх. Русева. 

От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов.

Най-високо разположеният басейн в света отвори в Дубай

Малко са чувствата, толкова освобождаващи, колкото плуването на открито, под синьото небе, което се простира чак до хоризонта - и сега ...

В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. През март 2020 г. Столична община възложи на общинската фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че от Столична община не са осигурили достъп до обекта, който пък трябвало да се даде от собственика на имота. Управителят на дружеството инж. Чавдар Гигов призна, че за пръв път, откакто е негов ръководител, се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика.

Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. м. в Борисовата градина. От дълги години комплексът не работи и все повече се саморазрушава.

ОЩЕ: Столична община поема стопанисването на "Маймунарника" и "Веселото село"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София