Къщата на Иван Вазов - музей или кръчма?

14490
Къщата на Иван Вазов - музей или кръчма?
Снимка: Сдружение „Словеса“

Със съдействието, а вероятно и с благословията на чиновници в Министерство на културата, скъп ресторант трайно буквално е "окупирал" цялата градина и пристройката към къщата светиня на ъгъла на улиците "Г. С. Раковски" и "Иван Вазов"№ 10, при което нонстоп умирисва на екзотични манджи и тютюнев дим музея на Патриарха на българската литература. За това алармират от сдружение "Словеса" в писмо до медиите.

От Сдружението предполагат, че силните миризми, изпаренията и "уханията" от кухнята на въпросното заведение ("Чекпойнт Чарли"), без съмнение, нанасят немалки щети на безценните експонати в музея на великия ни класик, а сред тях са десетки творби, дело на именити български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895 и 1920 година, които отбелязват незаменимото му присъствие на българската литературна и обществена сцена.

Фандъкова: Моралът може да бъде различен

"Тежко се отрази на ГЕРБ Апартаментгейт. Нарушихме доверието на гражданите към политиката, политиците, институциите. Затова трябва да п...

Сред тях са и две платна на Мърквичка - картината "Македонка", подарък от дружество "Чех", както и портретът "Старец", личен дар от художника. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през 1895 г., както и две картини – "Портрет на проф. Иван Шишманов" и "Цветя", подарени на писателя от Елисавета Консулова. В къщата-музей се пазят и уникални подаръци и награди, получени от народния поет, в това число и поздравителните адреси до писателя - истински шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков и Сава Злъчков, напомнят от сдружение "Словеса".

"Да превърнеш "де факто" във филиал на елитна кръчма прочутия музей на Иван Вазов в центъра на София, сградата на който е и паметник на културата от национално значение, е истинско безобразие, кощунство и гавра с паметта на народния поет, а Министерство на културата дължи отговор на въпроса кога най-сетне натрапеното "съжителство" на музея с ресторанта ще бъде прекратено. Както е известно, Къщата музей "Иван Вазов" е част от Националния литературен музей и е под шапката на културното министерство", припомнят от гражданското сдружение.

В Чл. 2. на Правилника за устройството и дейността на Националния литературен музей, издаден от Министерство на културата (обн. ДВ, бр.41 от 2016 г.), ясно е фиксирано, че "музеят е държавен културен и научен институт с национално значение, който издирва, събира, документира, съхранява, изучава и популяризира веществени и документални ценности, свързани с цялостната история на българската литература от основаването на българската държава до наши дни", но и дума не се казва, че институцията ще развива с ударни темпове и ресторантьорска дейност, изтъкват от сдружение "Словеса" и напомнят, че според Чл. 5 на този Правилник "ръководството на музея се осъществява административно-организационно - от министъра на културата, а методически - от Министерството на културата".

Според представителите на сдружение "Словеса" най-разумното в случая е уютната градина и пристройката към музея на българския класик да се превърнат в арт пространство, в което да се случват интересни културни изяви, да бъдат представяни изложби, да се провеждат литературни четения и поетични премиери.

Увеличен бюджет, но отново оправдания - Банов оприличи културните паметници на "Авгиеви обори"

В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата за опазване на културното наследство, като през 2016 година ...

От там очакват от културния министър Боил Банов бързи управленски действия в тази насока. От сдружение "Словеса" припомнят, че емблематичната къща е построена през 1895 г. и в нея националният ни писател живее и работи най-дълго.

Тук, на простата дървена маса, Вазов създава някои от знаковите си творби: сборниците с разкази "Видено и чуто", "Пъстър свят" и "Утро в Банки", поетичните книги "Легенди при Царевец" , "Под гърма на победите", "Песни за Македония", "Люлека ми замириса", "Не ще загине", комедиите "Вестникар ли?" и "Службогонци", историческите драми "Борислав", "Към пропаст" и "Ивайло". Вазовата къща се превръща и в културно и обществено средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, който по-късно е и един от инициаторите за превръщането й в музей. Именно тук, под балкона на Вазов, през 1919 година се спира шествието на запасните и действащи офицери, носещо болката и унижението от подписването на Ньойския договор, за да намери утеха и подкрепа в думите на своя национален поет. Тук през 1920 година в продължение на няколко часа под балкона на Вазов преминава и всенародна манифестация, за да го поздрави за юбилея му, а сред множеството са и престарели опълченци от шипченските боеве, завинаги обезсмъртени от великия български класик. Пет години след смъртта на Вазов, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей, а първият му уредник е Елин Пелин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София