Над 200 души се събраха в "Св.Неделя" на Сирни Заговезни

2355
Над 200 души се събраха в "Св.Неделя" на Сирни Заговезни
Снимка: Getty Images/Guliver

В Деня за прошка – Сирни Заговезни повече от 200 столичани се събраха в катедрален храм “Св. Неделя”, за да присъстват на Вечернята, отслужвана негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, предаде „Фокус“.

Въпреки дъжда вярващите се стекоха в храма, за да поискат прошка от Бога и да се причестят за празника. Неделя Сиропустна или Сирни заговезни е денят в навечерието на Великия пост, в който православните християни искат прошка помежду си. По този повод в столичния храм се отслужва богослужение, в което участват Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, неговият викарий - Преосвещеният Браницки епископ Григорий, Негово преосвещенство Маркианополски епископ Константин, Негово високопреподобие архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква и Негово високоблагоговейнство ставр. иконом. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска света митрополия.

На Сирни Заговезни въртим яйце и искаме прошка

Православната църква отбелязва днес Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската правосла...

В храма присъстват много млади хора, които са дошли с децата си, за помолят за прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него започва Великият пост, който тази година ще продължи до 30 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София