X
 
 

Нещата отиват към по-голям бюджет на София за 2020 година

790 0
Нещата отиват към по-голям бюджет на София за 2020 година
Снимка: БГНЕС
Проектобюджетът на София за 2020 година е в размер на 1,722 млрд. лева т.е. с 20 млн. лева повече от дискутираното преди седмица, когато се проведе общественото обсъждане по темата.

За делегирани държавни дейности перото е 555 млн. лева. 782 млн. лева идват от собствени приходи. Повишават се данъчните приходи с 306 млн. лева, с което стават 388 млн. лева. Неданъчните приходи стават 393 млн. лева.

Държавният бюджет за 2020г. - основни акценти и критики

Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина салдото до консолидираната програма да е нулево, като прих...

Постъпленията от автомобилния данък стават 114 млн. лева. От данък "недвижими имоти" се очакват общо 112 млн. лева приходи.

Капиталовата програма е в размер на 475 млн. лева. По оперативни програми тази година се очакват приходи от 261 млн. лева, а от собствени приходи – 214 млн. лева.

20 млн. лева се отделят специално за инфраструктура и екология. Ще има основни ремонти на квартални улици, продължава да се изгражда третият лъч на метрото. 213 млн. лева се отделят за обновяване на градския транспорт. Около 35 млн. лева ще отидат за управление на отпадъци като основна мярка за прочистване на въздуха. Ще се изграждат нови паркове - "Кукуряк", "Източен парк Въртопо" и др.

22,6 млн. лева ще бъдат похарчени за дигитализация на общинските услуги, а 15 млн. лева - за отчуждаване на имоти.

Титан, Гайтански и Домусчиеви вземат чистенето на София за 5 години

Фирми, свързани с „Титан“, Румен Гайтански – Вълка и братя Домусчиеви поемат чистенето на София за следващите пет год...

32 млн. лева ще отидат за строителство на 13 нови детски градини, за 2 ясли и 6 училища. С тези пари ще се ремонтират основно 25 учебни заведения и детски градини. За строежа на други 7 детски градини и още 4 училища общината кандидатства за държавно финансиране в размер на  40 млн. лева.

Банята в "Овча купел" и тази в Горна баня ще бъдат реставрирани. Ще бъде построен и Център за съвременно изкуство край НДК. Не са уточнени суми, защото общинарите тепърва ще ги разискват. 

На въпрос защо остават недовършени много проекти, които е трябвало да бъдат завършени през 2019 година, зам.-кметът Дончо Барбалов коментира, че Агенцията по отчуждаване е преминала под ръководството на главния архитект, за да се работи по-качествено. Що се отнася до протестите в "Обеля" - за ниските изкупните цени на имоти при "Ломско шосе", които се отчуждават, зам.-кметът отговори, че трябва да се доверим на съдебния контрол и на законите. Припомнете си материалите ни по темата за "Ломско шосе" тук.

Междувременно общинските съветници на "Демократична България" призоваха колегите си от другите групи да ги подкрепят в позицията им да има местен референдум за строежа на инсинератора за горене на боклуци. За да бъде разгледано предложението от СОС, то трябва да получи подписите на поне ⅕ или 13 от общинските съветници. Демократите имат 12 съветници. Как се разви сагата - припомнете си в материалите за завода за горене на отпадъци!

Actualno.com

Етикети: