Няма да ремонтират историческата част на Борисовата градина

1832
Няма да ремонтират историческата част на Борисовата градина
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Столична община се отказва от плановете си да ремонтира т.нар. историческа част на Борисовата градина. Тази седмица Столичният общински съвет ще разгледа предложение за спиране на проекта за обновяване, което е внесено от общинския съветник Лорита Радева от ГЕРБ, от за.-кмета по екологията Десислава Билева и от още представители на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС. Предстои искането да бъде гласувано от няколко комисии, както и на предстоящата сесия на градския парламент.

Докладът предвижда парите за ремонта на най-големия парк в столицата да бъдат пренасочени за облагородяването на междублокови пространства в шест района на София– „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“, „Сердика“ и „Възраждане“, съобщи в. "Сега". През 2021 г. Столична община сключи споразумение по Оперативна програма „Региони растеж“ за получаването на 9 млн. лв. еврофинансиране за ремонта на Борисовата градина, към които трябваше да бъдат добавени над 1,3 млн. лв. съфинансиране от бюджета на Столична община. В етап 1 трябваше да се обновяви алейната мрежа и парковите елементи в централната част на градината, а в етап 2 трябваше да се реконструира съществуващата обществена тоалетна при Лятната читалня.

Премахват незаконните постройки на "Веселото село" в Борисовата градина (СНИМКИ)

В Борисовата градина в София започна принудителното премахване на незаконно поставените постройки на заведението "Веселото село". Това ...

Причините за спирането на проекта са забавяне на сроковете за извършване на реконструкцията, предвидени в споразумението с оперативната програма. „Важно е да се има предвид, че договорът е сключен на 05.04.2021 г. с обща продължителност на проекта 30 месеца, което е максималната допустима продължителност за проектите по процедурата на ОПРР“, се казва в доклада. Като обяснение за забавянето от Столична община посочват съдебни обжалвания на решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София ремонтът да се извърши без ОВОС. То бе обжалвано от две неправителствени организации и все още не е приключило окончателно. „Смятаме, че всяко ново намаляване на времето за изпълнение на проекта поради форсмажорни обстоятелства, които Cтолична община не би могла да предвиди и върху които не би могла да влияе - обжалвания на ОВОС, на разрешението за строеж или др. би довело до невъзможност за стартиране на строителните дейности до крайния срок за допустимост на разходите по ОПРР (31.12.2023 г.). В тази връзка са осъществени работни срещи между представители на общината и на екипа па Управляващия орган на ОПРР за запознаване с възникналите обстоятелства и обсъждане на възможността обектът на интервенция в парк Борисова градина - историческа част, да бъде заменен с изграждането па Мрежа от зелени споделени пространства за облагородяване и отдих, локализирани в междублоковите пространства на 6 столични района“, се казва в доклада, внесен от ГЕРБ.

При замяната на обекта не се променя размера на вече договорената безвъзмездна финансова помощ, твърдят вносителите. Те изчисляват, че парите ще стигнат за облагородяването на 48 междублокови пространства с обща площ около 150 дка.

Столична община обяви обществена поръчка за ремонта на Борисовата градина през лятото на миналата година. За участие в търга се записаха едно дружество и един консорциум от фирми. Дружеството е „ГБС-Инфраструктурно строителство“, което е дъщерно на „Главболгарстрой“. В обединението „Хидро-Вод Строй“ пък централна фигура е фирма ВДХ АД, която от пролетта на 2021 г. ремонтира трасето на трамвай №5. Предложената от общината пределна цена за ремонта бе 8,2 млн., а общият периметър на дейностите е 32 хектара. В регистъра на обществените поръчки още няма уведомление, че този конкурс е прекратен.

ОЩЕ: Промяната на Борисовата градина почва да тревожи

Удължиха конкурса за ремонта на Борисовата градина

Столична община изненадващо удължи срока, в който строителни фирми могат да кандидатстват за участие в конкурса за един от предстоящите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София