X
 
 

Няма да увеличават таксата за детските градини в община Елин Пелин

687 0
photo of Няма да увеличават таксата за детските градини в община Елин Пелин
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Няма увеличение на таксата за посещение на детските градини на територията на община Елин Пелин. Променя се единствено методиката за нейното изчисляване, съобщиха от Общината.

Съгласно чл. 22 от Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Елин Пелин, таксата за детска градина и яслени групи се определя в размер на 50 лв. на месец. Наредбата влиза в сила от 03.04.2018 г.

Съгласно досегашната наредба таксата се определяше от два компонента:

В община Елин Пелин организират Ден на добрия съсед

Ден на добрия съсед ще се проведе в община Елин Пелин на 19 май 2018 г., съобщиха от пресцентъра на Общината. Инициативата е със забав...

- Постоянен, в размер на 16 лв., който родителите заплащаха задължително, независимо дали детето е било на детска градина през месеца;

- 1,60 лв. за всеки присъствен ден според броя дни, в които детето е посещавало детска градина.

Така при 20 работни дни и 100% посещаемост таксата възлизаше на 48 лв., а при 21 работни дни и 100% посещаемост - 49,60 лв.

Новата наредба премахва постоянния компонент и фиксира такса в размер на 50 лв. при пълен присъствен месец. Сумата за всеки присъствен ден се изчислява на база тези 50 лв., разделени на броя работни дни за съответния месец. Това е методиката за изчисляване на таксата от 1 септември до 31 май.

За летния сезон - от 1 юни до 31 август - таксата е 2,40 лв. на присъствен ден. Така при 20 работни дни и 100% посещаемост сумата възлиза на 48 лв., а при 21 работни дни и и 100% посещаемост - 50,40 лв.

Елин Пелин с нова сцена за събития в градския парк

Елин Пелин има нова сцена за събития в градския парк. Тя се намира непосредствено до сградата на читалището и е изградена на мястото на...

Когато детето отсъства по уважителни причини, таксата се заплаща с намаление за всеки неприсъствен ден.

Важна промяна, която новата наредба внася, е въвеждането на такса за полудневно посещение на детска градина, с междинна закуска, без обяд. За децата от първа и втора група тя е в размер на 1 лв. За децата от трета и четвърта група не се заплаща такса.

Още една новост в Наредбата демонстрира грижата, която ръководството на Общината полага за младите родители. От месец април семействата с 2 или повече деца могат да се възползват от нова социална придобивка - финансово облекчение, което ще намали значително разходите им. Ако имате дете в детската градина и ученик до 4-ти клас в училище на територията на община Елин Пелин, вече ще заплащате 50% от таксата за детската градина. Това се удостоверява със служебна бележка от съответното начално училище.

Тази иновативна мярка е поредната стъпка от последователното изпълнение на дългосрочната стратегия за стимулиране на раждаемостта и мотивиране на семействата в Елин Пелин да имат повече деца.

Снимка: Архив

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 януари

Овен Днес любимият ви човек ще има нужда от вашата подкрепа. Сега освен думите ще са нужни и действия от ваша страна. Нищо толкова гер...

Последно в Актуално