Нова система от 22 сензора следи въздуха в София

2147
Нова система от 22 сензора следи въздуха в София
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Нова система за мониторинг на качеството на въздуха стартира в столицата от днес. 22 интелигентни сензора, разположени в близост до действащите автоматични станции на Изпълнителната агенция по околна среда, вече излъчват данни в реално време. Чрез платформа, базирана на отворени данни, е осигурен достъп за интересуващите, без да е необходима регистрация, предаде репортер на Actualno.com.

"Данните ще бъдат анализирани и съпоставени с тези, които генерират автоматичните станции за качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната агенция по околна среда и ще бъдат предоставени на Столичния общински съвет, за да вземе решение дали спешните мерки във връзка превишаване на нивата на фини прахови частици отразяват и стойностите от новите сензори", поясни зам.-кметът на Столична община Йоана Христова. 

София въведе зелен билет за градския транспорт за 20 декември

След два дни на предупреждения заради опасно мръсен въздух, Столична община реши да въведе най-сериозната в програмата ѝ дотук мярка - ...

"Когато животът на милион и половина души зависи от решенията на Столична община, хубаво е, данните и анализите да бъдат адекватни", добави тя и увери, че общината ще търси съпоставимост между данните на националната мрежа и генерираните от новите сензори.

Разполагайки с повече данни, СОС ще взема информирано решение при планиране на мерки като зелен билет, миене на улици, буферни паркинги, посочи още Христова.

Запитана какъв ще е критерият кои данни да се използват при вземането на тези решения, тя увери, че няма да отпадне ползването на данните от автоматичните станции и поясни, че дублирането е, за да има допълнителен ориентир за трендове.

Засега данните от новите сензори са в тестова среда. Сензорите са самообучаващи се и колкото по-дълго време се събира информация, толкова по-достоверни стават данните, съобщиха разработчиците. Те посочиха, че на всеки 12 месеца сензорите ще се сменят и че е необходимо четири сезона сензорите да набират данни, докато се стигне до ниво на достоверност. След една година ще бъде направено оценяване за еквивалентност на данните и ще се прецени дали те да станат част от системата за взимане на решения от столична община.

Замърсяването на въздуха в София достигна пикови нива

Замърсяването на въздуха в София достигна пикови стойности. Дори според станциите на Столичната община концентрациите на фини прахови ч...

"Единствените достоверни данни са от автоматичните станции на ИАОС. След като минат четирите сезона, ще имаме достатъчно набрани данни, достатъчно самообучение, за да се борим за еквивалентност на нашите данни с тези от автоматичните станции", съобщи Христова.

Предвижда се и надграждане на системата с допълнителни устройства, които да повишат устойчивостта на сензорите на климатичните условия и снижаване на разходите по поддръжка. 

"Ще имаме много повече точки, които гражданите да следят, и всеки ще може да следи на територията на цялата община какъв е тренда на замърсяването на въздуха", посочи още Христова. 

Стойностите, които генерират сензорите, са почасови. Става въпрос за стойности на замърсители. Нормите не за всички са почасови, някои са средно денонощни. Става ясно, че референтните стойности се вземат от постоянните станции на Агенцията по околна среда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София