Нови възможности за изграждане на паркинги ще гледа СОС

1649
Нови възможности за изграждане на паркинги ще гледа СОС
Снимка: БГНЕС

На заседанието си в четвъртък (22 октомври) Столичният общински съвет ще разгледа Програма за изграждане на паркинги за обществено ползване с частни инвестиции. Тя е подготвена от съветници от ГЕРБ и „Патриоти за София“ и предвижда следното:

- за общински терени, на които може да се изграждат само паркинги, ще бъде учредено срочно право на строеж срещу задължение инвеститорът да построи обществен паркинг по одобрен от общината проект, да го управлява за определен срок (до 30 години) като паркинг и да го предоставя за ползване на гражданите, като възвръща инвестицията си от таксите и поеме риска от загуби. След изтичане на срочното право на строеж, паркингите ще станат общинска собственост и ще се стопанисват от ЦГМ ЕАД;

- в програмата не се предвижда продажба на общински имоти, а строителство в тях с частни инвестиции – имотите остават общински, като ще бъдат общински и новопостроените паркинги – след изтичането на срока на правото на строеж.

Още две болници в София ще приемат пациенти с COVID-19

В още две столични болници ще се приемат пациенти с COVID-19. Това става със заповед на директора на Столичната регионална здравна инс...

- инвеститорите ще бъдат избирани след публични оповестен конкурс – СОС ще одобрява за всеки конкретен имот условията за конкурса – в минимална площ за общинските паркинги, брой паркоместа, изисквания към инвеститорите, срок за изграждане, обезщетения и др., като тези инвеститори, които предлагат повече паркоместа с проекта си и по-кратък срок за правото на строеж, ще получават повече точки при класирането.

- разработени са тръжни процедури и договори, в които се защитава обществения интерес, които за всеки отделен паркинг ще се обсъждат и гласуват от СОС.

- по настояване на кмета г-жа Фандъкова за всяко предложение за паркинг ще се провежда обсъждане с живеещите в района граждани, чието мнение ще бъде решаващо за това дали да се стартира процедура.

Вносителите посочват, че при драстичен спад на общинските приходи заради КОВИД 19, средствата от публично-частните партньорства трябва да бъдат насочвани към дейности, за които няма кой друг да се грижи, освен общината – ремонти на улици, тротоари, социални дейности, градски транспорт, здравеопазване и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com