Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

8321
Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не е закачка, нито заяждане за Южния парк, опитваме се да предотвратим риска от евентуална злоупотреба в особено големи размери с обществени средства като се купят възбранени имоти. Това заяви за Actualno.com експредседателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Негов е изразът, че подготвените покупки на имоти са толкова разпръснати, че приличат на дупки на швейцарско сирене.

Той поде атака срещу кмета на София Васил Терзиев след внесената от него програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за настоящата година и доклад към нея. Предстои темата да се разгледа на следващото общинско заседание. В нея са вписани 17 частни имота от Южния парк на София, за които е планирано да бъдат купени от Столична община.  Те са с обща площ 41 882 квадратни метра.

Според Георгиев проблемът пред Столична община е, че има да изкупува стотици такива имоти. Конкретно за Южния парк от години собственици на частни имоти искали настойчиво с различни аргументи от общината да ги изкупи.

"Сега изведнъж, вместо да се изкупи алея, нещо поетапно, тръгваме очевидно да решим проблемите на няколко души в Южния парк, а не на Южния парк с имотите на различните хора. В Южния парк са 75 имота, но преди да изкупуваме, трябва да е ясно по какъв критерий ще го правим, тъй като се знае, че тези имоти не могат да бъдат застроени с жилища или офиси. Пише го в чл. 11 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Този закон пази парковете от застрояване, не Терзиев", казва експредседателят на Столичния общински съвет.

И тъй като Васил Терзиев излезе с публикация във Фейсбук по този въпрос, в която писа, че ГЕРБ 15 години не са предприели реални действия за отчуждаване и са допуснали да изтече мораториумът за строеж върху територии, които общината е имала интерес да придобие за обществено ползване, Георгиев отговори: "Категорично не сме предприели действия чрез неясни критерии да харчим милиони от парите на софиянци и който го направи, ще отиде в прокуратурата веднага. Лично ще се погрижа да подам сигнал".

Гледната точка на другата страна

По думите на кмета Терзиев докладът и програмата за управление на общинската собственост са подготвени изцяло по предложения на районните кметове. "Тази година приоритетни са територии за отчуждаване, които попадат в паркове, както и такива за детски градини и улици. След публично обсъждане в комисии подготвяме корекции на първоначалния доклад по предложения на общинските съветници и ще внесем тази седмица", е посочил градоначалникът. Той е подчертал, че по никакъв начин няма да позволят да се строи или загражда в парка.

Кметът уточнява, че са поели ангажимент да пазят зелените площи в София и го изпълняват.

"Заради наследството от управлението на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Предложените терени за отчуждаване пазят публичния интерес и възпрепятстват други действия на територията на парка, които биха нарушили неговата цялост. Комасацията не е добра идея, защото точно "швейцарското сирене" не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи", обясни Терзиев.

Според описанието в доклада към програмата и един от приоритетите на Столична община, за първи път са включени за покупка, по предложение на кметовете на районите "Слатина", "Триадица" и "Искър", частни имоти, попадащи на територията на парковете "Гео Милев", "Южен парк - Ill-та част" и "Езерото".

Кметът е пояснил, че в "Южен парк - Ill-та част", в резултат на прилагане на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти от 1992 г. и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 1991 г., е възстановена собствеността на голяма част от имотите на бившите им собственици. Собствениците им през годините нееднократно са искали решаване на проблема с възстановените им имоти чрез замяна, отчуждаване или изкупване от Столична община, както и чрез разрешаване на строителство върху тях, съобразено с парковата среда.

До момента няма сключени сделки за придобиване на имоти от тази територия, не са и включвани в годишните програми на общината за управление, придобиване и разпореждане с общинска собственост. Конкретно за Южен парк собствениците са направили постъпки до район "Триадица" за продажбата им.

"Въз основа на анализ в проекта за Програма са включени само имоти, чиито собственици ги притежават по реституция и попадат в реализираната част от парка. Изключени са 3 имота, поради факта, че са придобити от трети лица чрез сделки или на публична продан", пояснява градоначалникът.

Контрапункти

Според Георгиев това твърдение не е напълно вярно, тъй като пет от въпросните имоти са в съсобственост между 2 физически лица и фирма "Интермекс Ин" ООД, която е придобила идеални части от тях. В този случай не може да се говори за реституция, според него.

"В Южния парк има 75 имота. Тезата, че изкупуваме едни имоти, разхвърляни по цялата му площ, за да не изникнат там блокове, е невярна. И след като е невярна, въпросът е кой, кого и как е убедил, дори без да има никаква явна свързаност, да пробият те, да им изкупят точно тези имоти, надупчени като швейцарско сирене. Това е за мен неясно. Да не говорим за възбранени частни имоти как ще се случи да ги купим с общински пари. Като го купим днес, ще изнесат имотите после на публична продан заради дълга на фирмата към НАП и накрая ще пием една студена вода", посочи Георгиев.

Интересен контрапункт обаче прави Боян Юруков - известен блогър и член на Национален съвет на "Да, България". Също в публикация във Фейсбук (в личния си профил), Юруков пише следното относно част от имотите, визирайки това твърдение на Георги Георгиев (питам г-н Терзиев какъв е принципът, по който 5 имота, на които съсобственик е строителна фирма, ще бъдат изкупени от общината, а други 3 сте ги изключили от списъка именно с мотива, че са били препродадени?): "(...) 5 имота, за които се твърди, че били изкупени от фирми. Всичките пет са на две лица от реституция в полза изглежда на техен роднина. Общо са с площ почти 12 хиляди квадратни метра. От тях според имотния регистър са дали през май 2020-та по 90-100 кв. идеални части на "Интермекс ИН" като погасяване на задължение. Общо 490 кв. м. или 4.1% от площта. Какво е било задължението не става въпрос. Въпросните малки идеални части в имотите без един са с възбрани по ДОПК. (...) две частни лица преки наследници на реституция и 4% идеални части от 5 от имотите прехвърлени за обезпечение на дълг и в момента под запор по данъчни причини."

Проверка на Actualno.com в Имотния регистър показа, че думите на Юруков отговарят на действителността - от въпросните 5 имота са продадени общо 490 квадрата при обща площ 11 925 квадрата идеални части, т.е. 4,109%. Освен това - действително върху имотите, придобити от "Интермекс Ин", е наложена възбрана по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. По данни от НАП дружеството има непокрити публични задължения за 36 106 лв.

Мажоритарен собственик на фирмата е Георги Джалев (притежател на 70% от дяловете), а останалите са на Радостина Демирева. Любопитна подробност е, че той е баща на Ангел Джалев - член на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Във фирмите "Файвстрой", "Файвстрой-3" ООД и "Мегаин" ООД Джалев-старши е съдружник с Цветлин Йовчев - бивш вътрешен министър при Пламен Орешарски и бивш шеф на ДАНС.      

Всички останали имоти са на физически лица, в това число пет имота на 95-годишна жена.

Георгиев предлага пълен правен анализ на тези 75 имота в Южния парк как са придобити.

"Толкова смърди, че нямам думи. Затова помолих да го отложат. Защо от 75 имота ще изкупуват точно 18, разхвърляни из парка, освен че са на определени хора? Тук това много прилича на решение с оглед на някаква личност. На какъв критерий, защо купуваме възбранени имоти?", пита ексшефът на СОС (бел. ред. - Васил Терзиев обясни, посочено е по-горе в текста - за да не се позволи лесно окрупняване на съседни имоти и да се тръгне към мащабно застрояване). Той вече обяви, че липсват разчети колко ще струва изкупуването на 18-те имота: Георги Георгиев, ГЕРБ: Терзиев предлага съмнителна сделка с имоти в София

Припомняме, че според анализ, изготвен от екипа на главния архитект Здравко Здравков Столична община се нуждае от сума между 5 и 10 милиарда лева, за да изкyпи или отчyжди вcички чаcтни имоти, предвидени за паркове, училища, детски градини, техническа инфраструктура и улична мрежа. Подлежащи на частично или на пълно отчуждаване за реализиране на публични мероприятия са 81 583 имота с обща площ 2160 хектара.

За последните 13 г. Столична община е отчуждила 700 000 кв. м., а за отчуждаване в общинския бюджет са около 10 млн. лв. годишно.

"За да отчуждим тези имоти в следващото десетилетие, столицата трябва да се лиши от всякакви други инвестиции - строителство на детски градини, училища, метро, булеварди и др. Това е немислимо", коментира главният архитект.

Неговото предложение е да се разработят поредица от фискални и немонетарни инструменти за придобиване на тези имоти. 

"София е защитена със специален закон - този за устройството и застрояването на Столичната община, който въвежда допълнителни гаранции за защита на зелената система и предвижда забрана за промяна на предназначението на поземлени имоти, попадащи в устройствени зони и самостоятелни терени на зелената система", казва Здравков. Според него реституцията на бивши земеделски земи в реални граници е убила градоустройството.

Неговият пример от 2022 г. е именно с Южния парк, където има 54 дка частни имоти.

Балансът между жителите на жилищни комплекси и собствениците на възстановени земи е изключително труден, а защитата на обществения интерес не може да се случи без сериозен финансов ресурс, смята той. Категоричен е, че трябва да се намери механизъм, по който държавата да се ангажира с действия по опазване и развитие на зелената система на София, за да може тя да се случи в обозрими времеви граници.

ОЩЕ: След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София