Общината не убеди софиянци, че замърсяването ще намалее, ако гори отпадъци

1744
Общината не убеди софиянци, че замърсяването ще намалее, ако гори отпадъци
Снимка: Аctualno.com

Да изтегли ли Столична община заем от 67 млн. евро за изграждане на инсталация в "Топлофикация София" за изгаряне на отработен отпадък и какво ще е замърсяването на въздуха в столицата от един такъв ход? Това бяха основните въпроси по време на обществено обсъждане в Общинския съвет, което беше съпътствано от скандали, крясъци и обвинения.

На събитието присъстваха граждани, представители на екологични организации и политически партии, които зададоха множество въпроси, като повечето от тях останаха без отговор. На няколко пъти се чуха и обвинения, че документите за проекта не са били представени навреме, за да могат хората да се запознаят с тях.

Припомняме, че още през 2015 година беше представен проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете на столичната топлофикация. Според него изгарянето на RDF (Refuse Derived Fuel, бел. ред.) отпадъци ще позволи парното да не поскъпва, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци.

На днешното събитие стана ясно, че изграждането на инсталацията ще струва 157 млн. евро без ДДС, като заемът, който общината се готви да изтегли от Европейската инвестиционна банка, е за 67 млн. евро. Любопитното е, че заемът ще бъде изплащан от ТЕЦ "София" и топлофикацията за 19 години. Останалите над 91 млн. евро ще дойдат от оперативна програмата "Околна среда" и националния бюджет.

Без замърсяване на въздуха

В началото на на дебатите думата взе директорът на Дирекция "Управление на отпадъците" към Столична община Петър Трайков, който обясни, че с изграждането на инсталацията ще намалее зависимостта на "Топлофикация София" от природния газ. По думите му ще се произвеждат 58 мегавата топлинна и 20 мегавата електроенергия. 

Той изкара и данни, според които над 300 са инсталациите от този тип, които работят в Европа, като 80% от тях били в най-развитите държави - Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Германия, Франция. Трайков добави, че само във Виена има 4 инсталации за оползотворяване на RDF.

Проучване: Изгарянето на боклука в София се равнява на 90 хил. допълнителни коли на ден

Изгарянето на боклука в София е равно на 90 000 допълнителни коли на ден в столицата, като процесът ще отделя по 13 тона фини прахови ч...

От думите му стана ясно, че "Топлофикация София" ще си спестява годишно между 15 и 18 млн. евро от парите, които плаща за доставка на газ, защото ще ползва RDF горивото като заместител. Според Трайков именно с тези пари дружеството ще плаща кредита, като според условията, които бяха представени днес, годишната вноска ще бъде 5 млн. евро, а лихвата ще бъде 1.5%.

Той на няколко пъти обеща четиристепенна пречистваща инсталация на газовете и намаляване на фините прахови частици.

Граждани обаче отказаха да повярват и на няколко пъти се чуха викове, че инсталацията ще влоши качеството въздуха

Стефан Димитров, създател на AirBG, зададе множество въпроси относно това как ще се измерват емисиите на определени вещества във въздуха и какъв ще е ефектът от извозването на отпадъка с камиони. Той напомни, че срещу България има процедура на Европейската комисия заради мръсния въздух в големите градове.

Съдът пак гледа делото за изгарянето на отпадъците в София

Административен съд София град ще заседава за четвърти път по делото за процедурата по ОВОС за инсталация та за изгарянето на отпадъци ...

Отговор дойде от зам.-кметът по екологията Йоана Христова, която заяви, че щом има финансиране с грант от Европейската комисия, значи управляващите са убедили институцията, че замърсяване няма да има. Тя дори отиде по-далеч, като обясни, че замърсяването с фини прахови частици, излъчвани от топлофикацията, ще намалее с 9,6%. Христова увери, че има отделени 6,9 млн. евро годишно за оперативни разходи, като например депонирането на опасния отпадък в Германия.

Тя направи сравнение - инсталацията, по думите ѝ, годишно ще отделя много по-малко диоксини, отколкото отделя за 24 часа една скара на ресторант.

Това обаче не убеди гражданите, които категорично останаха "против" изграждането на инсталацията в ТЕЦ "София". Като аргумент те изтъкнаха и това, че тя ще се намира почти в центъра на града. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София