Общината отпуска със 100 хил. лв. по-голям бюджет за културни събития в София

1242
Общината отпуска със 100 хил. лв. по-голям бюджет за културни събития в София
Снимка: Actualno.com

Столичният общински съвет одобри Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. Средствата за него са в размер на 2 590 400 лв. и ще бъдат осигурени от бюджета на дирекция „Култура“. Заложени са с близо 100 000 лв. повече в сравнение с миналата година, предаде репортер на БГНЕС.

Финансова подкрепа ще получат най-популярните театрални, танцови, кино, фотографски и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития, връчването на театралните награди „Икар“ и „Аскеер“ и много други събития.

Ще бъдат финансирани и 10 нови за Календара събития, сред тях са "Срещи на младото европейско кино - VII издание" на Арте Урбана Колектив; "IV. Софийски международен мини детски филмов фестивал" на Сдружение „Седем”; "Литературни маршрути 2021" на Фондация „Прочети София“ и "София - Коледен град" на Пазари "Възраждане". 20 000 лв. са предвидени за подкрепа на културно-информационните центрове на българите в Босилеград и Цариброд, както и за генералното консулство на страната ни в Ниш. 240 000 лв. са за значими културни проекти на районните общински администрации, а 100 000 лв. са отделени за „Лятна програма на Столична община“, която ще включва събития със свободен достъп на открито, които ще се реализират в месеците от април до октомври.

СОС разглежда доклад за приемане на концепция за градско обновяване „Зелен коридор на здравето“ в кв. Надежда

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на „Зелен коридор на здравето“ в район „Надежда&ldqu...

На заседанието на СОС беше одобрено и предложението на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева и зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов да се създаде ново направление към програма “Навън”, наречено „Открито“.

В подготовката на правилата и съдържателния обхват на новото направление участваха водещи експерти в областта на визуалните изкуства и изкуството в публична среда. По новото направление ще се подкрепя финансово реализацията на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града. Възможните локации ще бъдат определяни на годишна база по предложение на Експертно-художествения съвет към кмета на Столична община в партньорство с Направление „Архитектура и градоустройство”. Селектираните от независимо жури до два проекта ще могат да получат максимално индивидуално финансиране от 17 000 лв. и ще бъдат експонирани за не повече от година.

Направление “Открито” на програма “Навън” ще подпомага и млади автори, включително чужденци, постоянно пребиваващи в България, да осъществят творческите си идеи.

Стартът на първото издание на направление „Открито” се планира за началото на пролетта на 2021 г., с обявяването на покана за участие, посочваща конкретните локации и нужните документи при кандидатстването. Досегашната локация, пред Двореца, по програма „Навън” запазва сегашната си локация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София