Отчаяни родители искат Борисов и Фандъкова да ги обезщетят заради детските градини

17527
Отчаяни родители искат Борисов и Фандъкова да ги обезщетят заради детските градини
Снимка: БГНЕС

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, столичната кметица Йорданка Фандъкова, заместника ѝ Тодор Чобанов и дори до главния прокурор Иван Гешев заради проблема с детските градини в София изпратиха граждани, родители и членове на Фейсбук групата "Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини".

В писмото се подчертава, че в столицата 7911 деца за тази година остават извън общинските ясли и детски градини, но част от тях ще минат на второ класиране и въпреки това 7146 отпадат със сигурност, а местата са 1800 по-малко от миналата година. Това значи закрити приблизително 20 детски градини, твърдят хората, подписали писмото.

Тази година няма места за 42% от кандидатстващите в детските градини. Неприетите само в яслени групи през 2019-та бяха 6 222, а през 2018-та – 5 769, оплакват се хората.

436 лева субсидия от общински и държавен бюджет получава всяко записано в детска ясла дете за календарен месец. Знаем, че в детската градина сумата варира спрямо възрастовата група. Некласираното дете не само, че не получава тази субсидия, но родителите са принудени да заплащат такси на частни ясли и градини, които са в пъти по-високи, казват хората. "Тези родители плащат дeсетократно – веднъж чрез плащане на данъци и такси издържат приетите деца на други хора, и втори път – своите", пише в писмото.

"Ако некласираните 7 146 деца се преместят извън столицата, държавата ще е длъжна да осигури средства за посещението им в ясла/градина. В провинцията сгради има, но деца няма. Поради недостига на места в столицата, децата ни спестяват милиони на държавата - само защото живеят в София! Разликата в разходите на семейство с класирано и семейство с некласирано дете за период от 6 учебни години /2 яслени и 4 градински/, може да достигне до 60 000 лева на дете", пише в писмото.

Затова хората искат от държавата следното:

1. Пряка финансова подкрепа - ваучери за всяко дете, некласирано в общинска ясла/детска градина за посещение на алтернативно детско заведение. Адекватно подпомагане на алтернативните форми за отглеждане на деца - частни детски ясли и градини, родителски кооперативи, публично-частни партньорства, детски центрове и др.

2. Ударно строителство на нови ясли и детски градини, при ясен план-график. Анализ на подходящите за строителство общински терени и подходящите за преустройство в ясли и градини общински сгради. Ясна система за граждански контрол върху изпълнението на план-графика за строителство. Искаме да се знае: кога, къде и какво се строи и ще бъде построено? Ако е необходимо – преразглеждане и повишаване на месечните такси в яслите и детските градини на територията на Столична община.

3. Равен достъп до образование на неприетите деца, съобразено с държавен образователен стандарт, под формата на посещаване на педагогически ситуации или друга алтернатива, защото родителите нямат възможността и знанията да обучават децата си по всички образователни направления, съобразени с наредба Номер 5 на МОН. Еднакъв прием/брой места във всички детски заведения по райони, за всеки набор, а не както сега децата, родени в определени години и райони, които разполагат с хиляди по-малко места шанс в “лотарията”.

4. Анализ на ситуацията за 10 години назад и среща с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова!

"Действията и бездействията на държавата и общината нарушават правото на всяко дете до равен достъп, до социални и административни услуги, правото на образование и социализация. Ако Столична община продължава да нехае, ще предприемем всичко необходимо,за да бъде потърсена съответната отговорност", възмущават се хората. И посочват какво според тях се нарушава като закони от властта:

- Правото на образование на всяко дете в България е закрепено в Конституцията /чл. 53, ал.1/, като по силата на закон - Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, образование се осъществява включително и в яслите. А съгласно чл. 47 от основния ни закон, отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им се подпомага от държавата.

- Съгласно чл. 118, ал. 1 от Закона за здравето, за подпомагане на семейството при отглеждане на деца до тригодишна възраст и за осигуряване на тяхното нормално физическо и психическо развитие се създават детски ясли и детски кухни. Според ал. 2 на същия член, детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

- Съгласно чл. 117 от Закона за здравето, държавата и общините, юридическите и физическите лица създават условия за осигуряване на здравословна жизнена среда и нормално физическо и психическо развитие на децата.

- Съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба № 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, издадена от Министъра на здравеопазването (Наредба № 26), детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Съгласно чл. 1, ал. 3 от Наредба № 26, издръжката на децата в общинските детски ясли и дейността на общинските детски кухни се финансира от съответния общински бюджет. Съгласно чл. 119, ал. 3 от Закона за здравето, издръжката на децата в общинските детски ясли и дейността на общинските детски кухни се подпомагат от съответния общински бюджет. Съгласно ал. 4, за отглеждане на децата в общинските детски ясли, както и за получаване на детска храна от общинските детски кухни родителите и настойниците заплащат такси в размери, определени от общинския съвет в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

- Съгласно чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Считаме, че предоставянето на образователни и здравни услуги представлява административна дейност, като бездействието на държавата и Столична община. С оглед осигуряването на равенство и места за децата в яслена и градинска възраст е в пряка причинна връзка с огромна финансова тежест за родителите и ограничаване на свободния достъп до държавен и общински ресурс за всички деца.

Още: "Опозицията в София срина от критики Фандъкова за детските градини"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Най-голямата група в СОС да намери мнозинство, за да бъде избран председател

След ремонта на ремонта в центъра: Глоби за милиони за Столична община

„Граждански демонтаж на МОЧА“: БОЕЦ започва унищожаване на паметника (ВИДЕО)

Столична община премахва спорната златна арка пред "Св.Александър Невски"

Чие дело е златната арка на пл. "Александър Невски", с която всички се подиграват?

Проверяват нощните заведения в София заради студентския празник

Мъж е в кома, след като кола се вряза в магазин в София

Ваня Григорова: Може да има коалиция с ПП-ДБ в София, но на база принципи

Трайчо Трайков: МОЧА ще бъде демонтиран в рамките на 30 дни

Кола се вряза в магазин в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com