X
 
 

ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци

934 0
photo of ПГ5 внесе доклад за отмяна на решението на СОС за завода за отпадъци
Снимка: БГНЕС
Във връзка с огромния обществен интерес за изграждането на инсталация в София с оползотворяване на RDF предлагаме да се отмени решение № 474 от 20.07.2017 г. на Столичният общински съвет за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София” ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”.

Това пише в доклад, изпратен до Столичен общински съвет от Симеон Славчев, Светослав Витков и Иван Велков.

Тримата изтъкват следните мотиви:

Тежка катастрофа в София с ранени (СНИМКИ)

Тежък пътен инцидент стана в столицата. Около 12.15 часа е подаден сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие между два леки автомоб...

1. Пълната липса обществен и политически консенсус за избраната технология за комбинирано производство на енергия в Топлофикация София с оползотворяване на RDF.

2. Липса на адекватна информация в обществото за влиянието на инсталацията върху здравето на гражданите и околната среда. Все още няма становище на Административният съд в София, назначил експертиза, която да прецени доколко е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ – София и жилищните сгради. Докладът по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) беше обжалван в съда поради факта, че в него липсва оценка на въздействието върху здравето на жителите на близките до инсталацията квартали, както и на живеещите на цяла София. В доклада по ОВОС е оценен само рискът за работещите на площадката на ТЕЦ – София, където се предвижда да бъде изградена инсталацията за оползотворяване на RDF. Предвиденото в проекта технологично решение допълнително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което доста често и в момента надвишава допустимите стойности.

3. Липса на актуален и подробен анализ на всички възможни алтернативни технологични решения за оползотворяване на RDF, произведен в завода за механично и биологично третиране на твърдите битови отпадъци в София.

4. Недостатъчната и на практика недостъпна за всички заинтересовани страни икономическа и финансова обосновка на проекта за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF.

5. Избраната площадка за изграждането на инсталацията се намира в географския център на града, което означава, че ще се генерира непрекъснат и ежедневен автомобилен трафик с по няколко десетки камиона с отпадъци (RDF) ще се движат в София. Това категорично не кореспондира с всички стратегии и визии на Столичната община и Столичния общински съвет за намаляването на трафика, вредните емисии и опазването на околната среда и здравето на София.

Предлагат с местен референдум да се избере технологията за завода за отпадъци в София

Местен референдум да определи технологията, по която ще работи заводът за отпадъци в столицата. Това предлага общинският съветник и съп...

Общинските съветници предлагат да бъдат взети следните решения:

1. Столичният общински съвет отменя на решение № 474 от 20.07.2017 г. за даване на съгласие на Столична община и „Топлофикация София” ЕАД да кандидатстват по процедура „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община”.

2. Столичният общински съвет възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да сформира работна група към Столична община от експерти, научни работници, технолози, преподаватели във висшите учебни заведения, общински съветници от всички политически групи в общинския съвет, представители на администрацията, граждански и неправителствени организации, които имат експертиза и отношение по темата, със задача да проучи и изготви доклад на всички технологични решения за оползотворяване на RDF горивото, произведено в завода за механични и биологично третиране на твърдите битови отпадъци в София.

3. На база на доклада на работната група и след подробен финансов и екологичен анализ и широко обществено обсъждане на всички технологични решения Столичният общински съвет да вземе решение как ще се реализира третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община.

Изграждането на съоръжение за оползотворяване на RDF горивото е от изключително важно стратегическо значение за София и нейните жители и смятаме, че всеки един от нас общинските съветници трябва да вземе информирано и много добре обосновано решение, което да защити интереса, здравето на гражданите и околната среда на София, отбелязват още Витков, Славчев и Велков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално