Поетапно от 14 май отварят Зоопарка, Столична библиотека, СГХГ и музей "София"

2199
Поетапно от 14 май отварят Зоопарка, Столична библиотека, СГХГ и музей "София"

Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова от 14 май отварят врати за посетители Зоологическата градина и Столичната градска библиотека на София заедно с филиалите и в районите Сердика, Люлин и Студентски. Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката, съобщиха от Столична община. Това ще се случва при спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на дистанция

На 18 май отваря врати Музея за история на София, а Столичната градска художествена галерия на 19 май.

София: Без маска в градския транспорт - 300 лв. глоба

В София започват масови проверки за носене на маски в градския транспорт. Те ще се извършват от екипи на полицията и на Центъра за град...

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти . На тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30 % от максималния обичаен капацитет с цел гарантиране на физическа дистанция. На 14 май от 20.30 ч. театър „София” ще открие сезона на външната си сцена „Арена” със спектакъла „Апетит за череши”.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, паркът на Военната академия „Г.С.Раковски”, Женският пазар, пространството край Западната порта, паркът на Националния дворец на културата и други. Всяка година се провеждат множество детски събития и музикални програми на открити локации - на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парк „Заимов”, в Кино „Кабана” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на Ларгото, пред Народния театър „Иван Вазов”, в градината на храм „Свети Седмочисленици”, а от миналото лято и на реновирания площад „Славейков”.

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, адаптирайки парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в Парк „Врана” от години се провеждат впечатляващи музикални събития.

През двата месеца на извънредно положение течеше процедура по прием на проекти за тази програма, като в дирекция „Култура” постъпиха 17 предложения, включващи културни формати на открито – поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца – образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления. По традиция - ще има и концерти на общински музикални формации.

Безплатни кардиологични прегледи в МБАЛ "Света София" от 11 май

МБАЛ "Света София" отново започва кампания с безплатни прегледи при различни специалисти. Сърдечносъдовите заболявания са най-рисковит...

Доказан и любим на публиката формат за изява на култура в градска среда са изложбите в общинските Галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в Градина „Кристал”. В двуседмични периоди те представят десетки фотографски изложби годишно с разнообразна и любопитна тематика. От днес вече е представена първата за сезона изложба на открито, като красиви фотоси от Италия могат да бъдат разгледани на постаментите в градина „Кристал”, като от Столична община апелираме да се спазват мерките за безопасност и социална дистанция.

Следващата впечатляваща изложба ще бъде на открито от 18 май на Моста на влюбените и ще ни покаже пролетни етюди от столицата. Столична община продължава да разширява териториалния обхват на Галериите на открито и скоро предстои разполагането на още две в различни части на Южния парк. Към изложбените пространства ще бъдат добавени и оградите на столични училища.

Освен традиционните прояви на открито на Столична община, в условията на специални мерки за неразпространението на COVID-19 и актуалните нормативни разпореждания на компетентните институции, Столична община ще се включи допълнително и в реализацията на множество партньорски събития. Общинските съветници и общинската администрация вече работят по създаването на облекчени условия за реализиране и създаване на форми на подпомагане на творчески изяви на открито на индивидуални творци и екипи. Обсъждат се възможностите за реализиране на нови формати, обусловени от специалната ситуация, а именно - реализирането на автокина на открити локации в столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com