Полицай под прикритие разбил схемата с фалшивите ТЕЛК-ове в София

6295
Полицай под прикритие разбил схемата с фалшивите ТЕЛК-ове в София
Снимка: iStock/Guliver

С полицай под прикритие е разбита организирана престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК решения за инвалидност. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от "Фокус".

Групата от трима лекари и един посредник е действала на територията на София от началото на 2019 г. Те са взимали подкупи, за да издават документи с невярно съдържание.

Прокуратурата провежда спецоперация в София срещу измами с ТЕЛК

Спецоперация на Специализираната прокуратура срещу измамите с ТЕЛК се провежда на три места в София, съобщава Нова телевизия. Това е по...

"Доказателствата за фалшиви ТЕЛК решения в София са преки, служител на МВР се представи за клиент и мина по цялата верига на престъпната група. Този служител на МВР си е платил капаро, крайна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50% нетрудоспособен", каза Гешев. Уточни, че служителят на МВР е напълно здрав.

Схемата е действала по следния начин. Посредник е осъществявал връзката между хората, които са искали да получат ТЕЛК решение и лекарите. Подкупът за тях бил от 1000 до 3000 лв.

Двама от тримата установени лекари са председатели на две ТЕЛК комисии. Едната ТЕЛК комисия е 28-мо ДКЦ, а другата е Втора многопрофилна болница за активно лечение – София, по известна като Втора градска болница. Третият лекар, който е участник в организираната престъпна група, е психиатър. Той е управител на медицински център, каза говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Посредникът в схемата е криминално проявен и осъждан, каза Милева. По думите ѝ той легално се е занимавал с търговия в магазин за дрехи на територията на Женския пазар. Известен е сред работещите на Женския пазар, както и сред ромите.

Как се случва издаването на фалшиви решения от ТЕЛК

Схемата за сдобиване с фалшив ТЕЛК съдържа няколко етапа. Етап 1: Посредник, който урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Етап ...

Посредникът обещавал, че може да осигури срещу заплащане ТЕЛК решение с над 50% трудова инвалидност. Той е имал доверени отношения с лични лекари, доктори от различни специалности и с председатели на ТЕЛК комисии на територията на София.

Посредникът се обаждал на личните лекари, които срещу заплащане издавали така наречените етапни епикризи, без въобще да преглеждат пациентите. Така лекарите от ТЕЛК удостоверявали в експертните заключения диагнози, от които хората изобщо не са страдали, каза Милева.

В петък са били извършени претърсвания и изземвания на 12 адреса, които са обитавани и използвани от членовете на престъпната група. Иззети са множество документи, копия на лични карти, празни бланки за заявление на ТЕЛК, както и бележки, на които са изписани лични данни на лица и определени суми срещу тях, каза прокурор Милева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София