Предлагат билетът за метрото да стане 2 лв., председателят на СОС отказва

4513
Предлагат билетът за метрото да стане 2 лв., председателят на СОС отказва
Снимка: БГНЕС

„Няма да подкрепя увеличението от 1,60 лв. на 2 лв. на цената на билета, продаван на каса в метрото, защото не виждам аргументи“. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС) относно предложението билетът за пътуване по линиите на метрото да стане по-скъп от този на наземния градски транспорт.

След заседанието на СОС днес Георгиев каза, че предложението е дело на работна група, която е „помощен орган“, и не е окончателно. „Тепърва предстои да го обсъждаме, но аз не съм съгласен с това, намирам го за необосновано. Отдавам го на пропуск при подготовката на работата, отколкото на целенасочена концепция. Това не присъстваше в предложението, направено от групата на ГЕРБ-СДС“, отбеляза председателят на СОС.

74 млн. лв. за столичния градски транспорт прие бюджетната комисия в парламента

Комисията по бюджет и финанси прие отпускането на 110 млн. лв. за градския транспорт в страната. Това стана по време на обсъждането на ...

Припомняме, че с промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт в София се предвижда най-късно от началото на 2023 г. да се въведе времеви билет. При него цената на пътуването ще зависи от времетраенето му, а не от това колко превозни средства са сменени за съответното време. За пътуване от 30 минути ще се плаща 1,60 лева, а за 60 минути – 2,20 лева.

Предложението на работната група към СОС е билетът за метрото да стане 2 лв. и да не дава право на прекачване – т.е. да се увеличи с 40 ст. спрямо сегашната цена. За това настоява и шефът на „Метрополитен“ АД Стоян Братоев.

„Поздравявам колегите от Общинския съвет, работили по новата тарифна политика на София – тя вече е обект на обществено обсъждане и ще я гласуваме в края на юли”, каза Георги Георгиев. „Предстои да анализираме внимателно всички техни идеи, но тази за поскъпването е необоснована. За удобство на гражданите въвеждаме пътуване с Билет 30 плюс и Билет 60 плюс – те дават същите права за пътуване като еднократния билет, както и бонус - 30 и 60 минути всъщност е времето за безплатното прекачване от едно превозно средство на друго. Пътуването след 30-тата или 60-тата минута си остава неограничено, както и досега“.

„Без съмнение, електронните документи вече са факт, за нас е гордост, че над 70% от продаваните билети от Центъра за градска мобилност вече са електронни“, отбеляза още той.

СОС предлага нови цени на билетите за градски транспорт в София

Важни промени в цената на билета за градския транспорт в София. Идеята е пътуването да се заплаща според времето, в което се ползва тра...

Създава се младежка карта до 26 години, 24-часова карта, както и 72 часова и седмична карта от понеделник до неделя, както и възможности за използването на буферните паркинги от пътниците в наземния транспорт. 24-часовата карта, с включен нощен транспорт, е с предложена цена от 6 лв., а тази за 72 часа е 15 лв. Седмичната карта е с цена от 20 лв. За учениците и студентите, наред с месечната карта от 20 лв., се въвежда и годишна за всички линии с цена от 200 лв. Отстъпката за тях от цената на редовната тарифа е 60%.

Младите хора до 26 години ще могат да използват Младежка карта на цена от 25 лв. на месец за всички линии или 250 лв. за цялата година. Годишната абонаментна персонализирана карта, която е един от най-търсените продукти на ЦГМ, остава на цена от 365 лв. и ще може да се плаща на три вноски.

Билетът за нередовен пътник, който се продава от контрольорите, е с цена от 40 лв., а при невалидиран документ санкцията е 3 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София