X
 
 

Предстои доставка на нови 20 електробуса в София

1224 1
Предстои доставка на нови 20 електробуса в София
Снимка: БГНЕС
Столична община е първата в  България, която проведе конкурс и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в системата на столичния градски транспорт по редовни линии до края на годината.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на международен форум в столицата за развитието на електрическата мобилност, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Осъдиха мъж за повреда на автобус от градския транспорт в София

По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъдено лице, което чрез нанасяне на удари, е повредило автобус на „Столичен ав...

Кметът Фандъкова посочи, че големите градове в световен мащаб се разрастват и наши основни предизвикателства са климатичните промени и опазването на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което е една от най-важните теми. "В тази връзка Столична община от няколко години изпълнява много ясна стратегия за развитие на София като зелен и иновативен град и тази наша визия намира ясно отражение в проектите, които изпълняваме.

Един от най-важните приоритети в тази насока е развитието на градския транспорт и неговото модернизиране чрез по-екологични превозни средства, разширяване на метрото, на електротранспорта, подмяната на трамваите, тролеите и автобусите. Наша цел е да модернизираме градския транспорт и да го направим по привлекателен и удобен за хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

София проучва опита на големите градове. С цел изследване на европейския опит и за да намерим най-доброто и подходящото за местните условия бе направено тестово пускане в експлоатация на три различни технологии електробуси в София. Резултатите са важни при подготовката на процедурата за закупуване на първите електробуси в столичния градски транспорт.

Започнахме и процедура със „Столичния електротранспорт“, който подготвя закупуване на още 30 електробуса. Тази процедура следва да бъде обявена до два - три месеца.

Столична община намалява 4 пъти глобата за нередовен пътник, пуска нощен градски транспорт

Столична община предлага драстично намаление на глобата за нередовен пътник в градския транспорт - от 200 лв. на 50 лв.Според общинския...

Едновременно с това имаме планове за развитие на трамвайния и тролейбусния транспорт. През пролетта започваме и удължаване на тролейбусна линия, която ще свърже „Младост“ едно и две, съобщи също столичният кмет. Приета е и схема за поставяне на над 60 зарядни станции за електромобили. Трябва да се подготви процедура за нейното изпълнение. Чрез данъчни облекчения Столична община стимулира използването на електромобили и хибриди. Електромобилите, които са около 150 в София имат и възможност да паркират безплатно в зоните за платено почасово паркиране.

"Много е важен диалогът между институциите, отговорния бизнеса и гражданите в този процес. Столична община подкрепя иновативният бизнес", каза кметът Йорданка Фандъкова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Tея автобуси ще вървят до едно време - докато натрупат дълг към новия собственик на електроразпределението и им резнат жиците. Вместо на ток, можеха да почерпят опит от най-развитите държави в света и да въведат автобуси ма лайна - такива автобуси вече оперират в Англия - Бристол например.