Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призоваха Фандъкова и Борисов извънредно в СОС заради Симеоновския лифт и "Патриарха"

20 май 2024, 11:55 часа • 3123 прочитания

Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова са извикани на извънредни заседания на Столичния общински съвет (СОС) в качеството им на бивши градоначалници на София.

Това стана ясно от думите на председателят на местния парламент Цветомир Петров и общински съветник от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".

Това ще се случи на две два извънредни заседания на СОС на 23 май - едното е от 10:00 ч. във връзка с обстоятелствата София да остане без лифтове, а следващото ще бъде от 12:00 ч. същия ден за реорганизацията на движението по бул. Патриарх Евтимий”.

Още: Прехвърлянето на топката за Симеоновския лифт започна: Председателят на СОС посочи кой е виновен

"За нас е изключително важно да стане ясно кой е отговорен за ситуацията да няма лифтове в София. Искаме да присъстват бившите кметове Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, при които се е подписал приватизационният договор за Симеоновския лифт в столицата", изиска лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

По думите му тяхното присъствие е наложително, тъй като трябва да поемат отговорност за ситуацията, в която се намира София. "За 6 месеца сме изискали информация за свършеното - правният анализ ни показва какво да се прави, но не е свършено", подчерта Бонев.

Снимка: БГНЕС

Новата организация на движението

Относно реорганизацията на бул. Патриарх Евтимий и съседните такива Столична община днес ще обжалва решението на административния съд по преустановяване на реорганизацията на движението.

Още: Втори кмет на ПП-ДБ се обяви против промените на движението по бул. "Патриарх Евтимий"

"Наблюдаваме една притеснителна интерпретация на съда кое е законно и не. В рамките на правомощията на кмета на Столична община са се извършили промените по булеварда", смята Бонев.

Той обърна внимание, че съдът не връща старата организация на движение и не премахва новата организация, а единствено спиране на ремонтите.

"Това е притеснително, защото все още има объркващи знаци и недовършени ремонтни дейности - не могат да се въведат и новите светофарни уредби например", обясни още лидерът на коалицията ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

Още: Крачка назад? Васил Терзиев с поредна мярка относно новото пътно движение в София

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес