Еколози: Горенето на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси допълнително въздуха

17739
Еколози: Горенето на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси допълнително въздуха
Снимка: БГНЕС

От сдружение "За земята" предупредиха, че планът за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси още повече въздуха в столицата. По данни на еколозите фините прахови частици ще се увеличат с поне 13 тона годишно, ако това се случи.

Темата с мръсния въздух в София е актуална в последните дни, след като заради студа се увеличи използването на твърдо битово гориво. Най-сериозен е проблемът в районите в близост до кварталите "Красно село", "Павлово" и "Надежда", предаде "Дневник".

КЕВР започва проверки на собствениците на ТЕЦ-ове и големи ВЕИ централи

Комисията за енергийно и водно регулиране започва проверка кои са собствениците на енергийни компании у нас. Това съобщиха от регулатор...

От сдружението твърдят, че изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежките метали кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Критика бе отправена и към Йоана Христова, която стана зам.-кмет по екологията само преди два дни.

"Очевидно е, че двата ѝ основни приоритета - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова от "За Земята".

Освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София" проектът щял да създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на RDF горивото от завода за отпадъци в местността Садината, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето, твърдят еколозите.

В позицията си те добавят, че общината подлага на натиск живеещите в района на ТЕЦ "София" да оттеглят жалбите, които са подали за срещу новия подробен устройствен план на район "Сердика", в който било вписано изграждането на инсталацията за отпадъци.

Отговорността на Фандъкова за мръсния въздух в София - всички да работели

Едно от най-големите предизвикателства пред нас е подобряване качеството на въздуха, въпреки че през последните години се отчита успех,...

"Напомняме, че преди почти една година жители на район "Сердика" събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта, с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столичната община не удовлетвори искането им", пише още в позицията на "За Земята".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София