Прокуратурата обжалва отказа на съда да започне дело заради заменка за небостъргач в "Стрелбище"

2330
Прокуратурата обжалва отказа на съда да започне дело заради заменка за небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: Actualno.com

Софийска градска прокуратура (СГП) официално подаде жалба срещу решението на Административния съд (АССГ) с което не беше допуснато дело за отмяна на решението на Столичния общински съвет (СОС), даващо чрез заменка на строителната фирма НИКМИ имот в столичния квартал "Стрелбище", където да бъде построен небостъргач. Става въпрос за имот почти на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", в непосредствена близост до метрото.

В жалбата, с която Actualno.com разполага, от СГП посочват, че съдия Миглена Николова неправилно счита, че прокуратурата няма правен интерес в случая, тъй като имотът е от "значим обществен и важен интерес". Прокуратурата няма нужда да доказва личен, пряк и непосредствен интерес, казват още от обвинението и цитират чл. 16, ал. 1, т. 1 и т.3 от Административно-процесуалния кодекс (АПК) и чл. 127, ал. 5 от Конституцията като доказателство за твърдението си. Освен това прокурор Радослав Стоев казва и, че е застрашено от унищожаването зелена площ от 3060 кв. метра, а "заграбването и повреждането" на минаващата през имота улица, свързваща улиците "Дедеагач" и "Майор Първан Тошев", е породило негативни реакции на живущите.

Общински съветници от ГЕРБ обещаха съдействие за прокуратурата заради небостъргача в "Стрелбище"

Ще съдействаме на прокуратурата, за да се установи дали заменката, при която строителната фирма НИКМИ АД получава имот, на който иска д...

Интересен момент в протеста е, че прокуратурата счита, че с решението си да прави заменка СОС всъщност не ликвидира съсобствеността на урегулирания поземлен имот (УПИ I-57, 58, 59, 60), а само го заменя, което противоречи на целта на Закона за общинската собственост, като на всичкото отгоре заменката не е равностойна по площ и цена. "Макар с оглед принципите на равностойност "НИКМИ" АД да е платило парично уравнение (бел. ред. - по информация на Actualno.com става въпрос за около 4 млн. лева), с даденото съгласие за замяна СОС е допуснал предприемане на действия по покупко-продажба, прикрити чрез замяна", пише още в жалбата на прокуратурата, според която така не е изпълнено законовото изискване за провеждане на процедура по търг или конкурс за имота. Всички изброени обстоятелства карат прокуратурата да счита решението на СОС от 26.10.2006 година за даване на имота на НИКМИ за нищожно.

Съдийско-юридически странности

Actualno.com разговаря с няколко юристи относно първото решение на съдия Николова да не допусне съдебно дело. Всички те са категорични, че е изключително странно как хем не се допуска дело заради недопустимост на първоначалния протест на прокуратурата, хем подобрно, в рамките на три страници съдия Николова разглежда делото по същество, с излагане на фактическа обстановка. Когато не допускаш протест, не би следвало да гледаш по същество, е юридическото мнение.

Освен това, още в решението на съдия Николова се цитира мнението на адвокатите на СОС, че има основание за допустимост, а Общинският съвет в случая е ответник т.е. противник на прокуратурата, коментират юридическите източници на Actualno.com.

На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)

Минискандал се заформи в Столичния общински съвет между общинския съветник на БСП Николай Николов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. ...

Пред Actualno.com общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова, Ботьо Ботев и Михаил Владов категорично потвърдиха позицията си, че ще се борят имотът да не бъде застроен от НИКМИ и да си остане градинка, както е предвидено по Общ устройствен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София