Проучване: Изгарянето на боклука в София се равнява на 90 хил. допълнителни коли на ден

2396
Проучване: Изгарянето на боклука в София се равнява на 90 хил. допълнителни коли на ден
Снимка: Getty Images/Guliver

Изгарянето на боклука в София е равно на 90 000 допълнителни коли на ден в столицата, като процесът ще отделя по 13 тона фини прахови частици годишно.

Това сочи проучване на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, реализирано на база публично достъпната информация от процедурата по ОВОС за новата инсталация за изгаряне на отпадъците на София в ТЕЦ София.

В София ще събират стари гуми от домакинства

Продължава инициативата за събиране на стари гуми на 2, 3 и 4 февруари с четири места в район "Искър", съобщиха от Столична община. Ад...

Проучването показва, че официално обявените емисии от 13 тона ФПЧ10 се равняват на малко над 35 кг. прах дневно. Това е количеството генерирано от малко над 90 000 автомобила със стандарт на емисиите на двигателя Евро 4 (каквито според проучвания са преобладаващото количество автомобили в София). Според данните ако се вземе стандартът Евро 3, въведен през 2000 г. броят автомобили, отделящи такива количества ФПЧ10 би бил малко над 45 000. За сведение – общият брой на автомобилите в движение ежедневно в София е между 300 и 400 хил. Средният пробег на лек автомобил, който е взет пред вид в проучването е 15 километра на ден.

Във връзка с обсъждането за изтегляне на нов заем за строителството на инсталацията за изгаряне на отпадъци, от инициативата задават въпроса към кмета на София Йорданка Фандъкова – "Как при и без това влошеното качество на въздуха в София, бихме допуснали допълнително замърсяване на града?"

Припомняме, че общественото обсъждане по процедурата ще се състои утре (28 февруари) от 10 часа сутринта в зала 5 на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София