Проверка откри нови нарушения при обществените поръчки на столичния ЦГМ

1903
Проверка откри нови нарушения при обществените поръчки на столичния ЦГМ
Снимка: Actualno.com

Нови три нарушения при обществени поръчки е установила проверката в столичния Център за градска мобилност (ЦГМ). 

Припомняме, че през април именно в центъра избухна скандал с поръчка за ремонт на спирките в София. Тогава разследване на Нова телевизия разкри, че съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил обществена поръчка, възложена от бившия вече кмет по транспорта Любомир Христов.

Депутатите единодушно възложиха одит на "Центъра за градска мобилност"

Народното събрание единодушно със 108 гласа "за" възложиха на Сметната палата да извърши одит на финансите на "Центъра за градска мобил...

Обществената поръчка беше за поставяне на 60 спирки на столичния градски транспорт, на стойност 236 730 лв. и беше спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутатката. Тогава експерти изчислиха, че цената за подобни спирки е два пъти по-ниска от договорената. Телевизията показа и снимка на служебния автомобил на зам.-кмета Христов пред дома на Коцева в Самоков.

След скандала кметът и депутатът подадоха оставки, след като лично министър-председателят Бойко Борисов ги поиска.

Днес, 16 юни, кметът Йорданка Фандъкова посочи, че проверените обществени поръчки са на обща стойност над 1,2 млрд. лева.

"В процедурата, която се коментираше, за спирките - за нея документи са подали осем участника като комисията е отстранила седем от кандидатите и е предложила сключване на договор с единствения останал осми кандидат. Ще продължим с непрекъснатите проверки върху работата на всички, които боравят с публичен ресурс", каза столичния кмет, цитирана от БНР.

Кола на НАП паркира нагло в центъра на София (СНИМКИ)

Служебен автомобил на "Националната агенция по приходите" - НАП е паркиран изключително нагло на улица "20 април" в София, в близост до...

Фандъкова съобщи още, че през следващата година езерото в Панчарево ще бъде изцяло почистено:

По думите ѝ нейното настояване датира от няколко години, не само от гледна точка на безопасност и превенция срещу наводнения, но и за да бъде по красиво, за да могат хората да се чувстват добре и защото това наистина е прекрасна възможност за софиянци. "Нямаме море, но пък имаме езеро и планина, които дават възможност за отдих", добави Фандъкова.

Тя уточни още, че в района се изгражда и велосипедна алея, с дължина над 7 километра. В момента тя свързва населеното място със село Герман. Целта е алеята да стига до центъра на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София