Районните кметове подкрепят закона за застрояване на София, само Иванчева се дърпа

3459
Районните кметове подкрепят закона за застрояване на София, само Иванчева се дърпа
Снимка: Pixabay

Повечето районни кметове в София подкрепят проекта за нов Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новия законопроект, организирано от  парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Припомняме, че в законопроекта на ГЕРБ са посочени зони, където би било възможно да се строят небостъргачи - районите край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Основните мотиви за избирането тези район бяха добрата транспортна обезпеченост с големи булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. В първоначалния вариант на текстовете присъстваше и района на Централна гара, но след това отпадна, заради въздушните коридори за самолети, които минават над гарата.

Именно небостъргачите бяха основната тема и на днешната дискусия. Те се превърнаха и в ябълката на раздора, тъй като единствено кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева се обяви "против" новите текстове и заяви, че жителите на квартала не били допитани за тях.

По думите ѝ тя разбрала за проекта от медиите и се запознала с конкретните текстове, след внасянето им в Народното събрание. В същото време 80% от територията на едната зона за високо строителство, предложена в проекта, са част от район "Младост". В момента тези терени били "богато озеленени", а ако се приемели текстовете, предложени от ГЕРБ, към бъдещото високо строителство на практика нямало да има изисквания за озеленяване.

Иванчева смята, че предлаганите законови промени са в разрез с Общия устройствен план (ОУП) на София. Според нея не са представени анализи и транспортно-комуникационни модели за това как изграждането на високи сгради в района на магазин "Метро" и Интер експо център ще повлияе на трафика в района.

Законопроектът срещна отпор и от Камарата на архитектите в България и от няколко неправителствени организации.

Кметицата на "Младост" с куп критики за законопроекта за застрояването на София

Администрацията на район "Младост" и жителите на квартала не са уведомени по никакъв начин за подробностите по готвените от ГЕРБ по пре...

На обратната позиция обаче беше кметът на Лозенец Любомир Дреков, в чийто район имаше протести срещу 120-метров небостъргач. Той отбеляза, че му коства неимоверни усилия да бави строежа в района, докато бъде приет новия закон. "Трябва да знаете, че освен тази сграда има инвестиционен интерес и намерение за още няколко такива сгради, също в район Лозенец. Знаят какви усилия ни костват забавянето на тези строежи, докато мине този закон", заяви той.

По думите му инженерната и транспортната структура не е съобразена със сгради с такъв капацитет. "Как 700 автомобила сутрин идват и вечер си отиват? Какво се случва с трафика в целия район? Огромна част от райноните кметове изключително подкрепяме тези промени", заключи той.

В началото на дискусията главният архитект на София Здравко Здравков даде примери с Париж, където в центъра има много строги ограничения, разпределени в ясен план радиално от него, с допустими височини на сградите 18 метра, 25 м, 31 м и т.н. 

"Важно е териториите, в които има много високи сгради, да бъдат обезпечени с достъп до метрото и масовия градски транспорт", категоричен беше Здравков. Той отговори на критиките на Иванчева с думите, че е „очевидно нежеланието да има ясни правила и да се лови риба в мътна вода е факт“.

Той беше категоричен, че в момента има много вратички в закона, от които инвеститорите се възползват. 

Нов закон ще регулира строителството на небостъргачи в София

В София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вди...

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов също се включи в дискусията, като обясни на Иванчева, че въобще не е вникнала в предложените законови промени и не ги разбира. 

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков също заяви, че трябват незабавни мерки, с който да се въведе ред в строителството, "защото в обществото в момента има справедливо недоволство".

По време на дискусията остро за промените се изказаха от Камарата на архитектите. Според тях проблемите са по-скоро в Закона за устройство на територията и той трябва да бъде преразгледан. Имаше и критики към начина, по който е внесен законопроектът.

Възражения имаше и от Камарата на инженерите.

"Насоките за развитие корелират пряко и със стратегията за развитие на икономиката ни, това не трябва да се забравя - много е съществено. Много съществен е и въпросът с осигуряване на транспортната инфраструктура, повишаваща пропусквателната способност, това трябва да се съобрази и с нарастването. Задачата, с която се е нагърбила СО, е много положителна и трябва да бъде обсъдена подробно", посочи инж. Иван Каралеев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София