X
 
 

Районните кметове подкрепят закона за застрояване на София, само Иванчева се дърпа

2351 0
photo of Районните кметове подкрепят закона за застрояване на София, само Иванчева се дърпа
Снимка: Pixabay
Повечето районни кметове в София подкрепят проекта за нов Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). Това стана ясно по време на общественото обсъждане на новия законопроект, организирано от  парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Припомняме, че в законопроекта на ГЕРБ са посочени зони, където би било възможно да се строят небостъргачи - районите край бул. "Цариградско шосе" след 7-ми километър (около и след "Интер експо център") и на Околовръстното шосе в при квартал "Люлин" и бул. "Царица Йоана". Основните мотиви за избирането тези район бяха добрата транспортна обезпеченост с големи булеварди, метростанция и железопътна инфраструктура. В първоначалния вариант на текстовете присъстваше и района на Централна гара, но след това отпадна, заради въздушните коридори за самолети, които минават над гарата.

Именно небостъргачите бяха основната тема и на днешната дискусия. Те се превърнаха и в ябълката на раздора, тъй като единствено кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева се обяви "против" новите текстове и заяви, че жителите на квартала не били допитани за тях.

По думите ѝ тя разбрала за проекта от медиите и се запознала с конкретните текстове, след внасянето им в Народното събрание. В същото време 80% от територията на едната зона за високо строителство, предложена в проекта, са част от район "Младост". В момента тези терени били "богато озеленени", а ако се приемели текстовете, предложени от ГЕРБ, към бъдещото високо строителство на практика нямало да има изисквания за озеленяване.

Иванчева смята, че предлаганите законови промени са в разрез с Общия устройствен план (ОУП) на София. Според нея не са представени анализи и транспортно-комуникационни модели за това как изграждането на високи сгради в района на магазин "Метро" и Интер експо център ще повлияе на трафика в района.

Законопроектът срещна отпор и от Камарата на архитектите в България и от няколко неправителствени организации.

На обратната позиция обаче беше кметът на Лозенец Любомир Дреков, в чийто район имаше протести срещу 120-метров небостъргач. Той отбеляза, че му коства неимоверни усилия да бави строежа в района, докато бъде приет новия закон. "Трябва да знаете, че освен тази сграда има инвестиционен интерес и намерение за още няколко такива сгради, също в район Лозенец. Знаят какви усилия ни костват забавянето на тези строежи, докато мине този закон", заяви той.

По думите му инженерната и транспортната структура не е съобразена със сгради с такъв капацитет. "Как 700 автомобила сутрин идват и вечер си отиват? Какво се случва с трафика в целия район? Огромна част от райноните кметове изключително подкрепяме тези промени", заключи той.

Кметицата на "Младост" с куп критики за законопроекта за застрояването на София

Администрацията на район "Младост" и жителите на квартала не са уведомени по никакъв начин за подробностите по готвените от ГЕРБ по пре...

В началото на дискусията главният архитект на София Здравко Здравков даде примери с Париж, където в центъра има много строги ограничения, разпределени в ясен план радиално от него, с допустими височини на сградите 18 метра, 25 м, 31 м и т.н. 

"Важно е териториите, в които има много високи сгради, да бъдат обезпечени с достъп до метрото и масовия градски транспорт", категоричен беше Здравков. Той отговори на критиките на Иванчева с думите, че е „очевидно нежеланието да има ясни правила и да се лови риба в мътна вода е факт“.

Той беше категоричен, че в момента има много вратички в закона, от които инвеститорите се възползват. 

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов също се включи в дискусията, като обясни на Иванчева, че въобще не е вникнала в предложените законови промени и не ги разбира. 

Нов закон ще регулира строителството на небостъргачи в София

В София ще има само три зони за строителство на небостъргачи над 125 м., глобите за увреждане на културно-историческо наследство се вди...

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков също заяви, че трябват незабавни мерки, с който да се въведе ред в строителството, "защото в обществото в момента има справедливо недоволство".

По време на дискусията остро за промените се изказаха от Камарата на архитектите. Според тях проблемите са по-скоро в Закона за устройство на територията и той трябва да бъде преразгледан. Имаше и критики към начина, по който е внесен законопроектът.

Възражения имаше и от Камарата на инженерите.

"Насоките за развитие корелират пряко и със стратегията за развитие на икономиката ни, това не трябва да се забравя - много е съществено. Много съществен е и въпросът с осигуряване на транспортната инфраструктура, повишаваща пропусквателната способност, това трябва да се съобрази и с нарастването. Задачата, с която се е нагърбила СО, е много положителна и трябва да бъде обсъдена подробно", посочи инж. Иван Каралеев.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Първият сняг ще падне до седмица, сочи п...

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват...