Ремонтът на тунела под НДК и преместването на трамвая по бул. "Скобелев" остава мираж

12036
Ремонтът на тунела под НДК и преместването на трамвая по бул. "Скобелев" остава мираж
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният ремонт на тунела под НДК в София няма да започне и тази година, а също и чаканото с нетърпение преместване на трамвайната линия по бул. "Скобелев" - от Петте кьошета до бул. "Витоша", срещу която жителите от района протестират от години и водят дела срещу Столична община. Когато все пак се стигне до изпълнението на този проект, това най-вероятно ще е съпроводено с поредното разкопаване на площада пред двореца на културата.

Това стана ясно при обсъждането на бюджета на София за 2024 г., в чиято инвестиционна част все пак са включени пари за старт на дейностите на въпросния обект. По перото "Проектиране и реконструкция на бул. "Скобелев" включително тунела при НДК" са отпуснати 2,4 млн. лв. от общо 15,9 млн. лв., колкото са предвидени за ремонта на тези пространства, пише в. "Сега".

ОЩЕ: На първа инстанция: Столична община е осъдена да махне трамвая от бул. "Скобелев"

Какво спъва ремонта?

Почти сигурно обаче средствата ще бъдат прехвърлени за догодина. Причината е, че все още не е извършено изцяло необходимото проектиране, макар предишните управляващи от ГЕРБ многократно да заявяваха, че преместването на релсите и ремонтът на тунела ще започнат "много скоро". За липсата на готовност съобщи заместник-председателят на транспортната комисия Андрей Зографски, който стана общински съветник през ноември 2023 г. от групата на "ПП/ДБ/"Спаси София".

"Оказа се, че досега не е направен проект за хидроизолацията на тунела. За да се изготви такъв, трябва да се направят сонди. Най-вероятно след това ще трябва да се отвори площада на НДК, за да се работи. Това е много сериозно препятствие пред този проект. В бюджета за тази година сме заложили между 15-20 на сто от общата сума, за да може да се обезпечи анекса при евентуално сключване на договор с изпълнител. Скептичен съм, че тази година ще напреднем сериозно с този обект, макар че той е много необходим. По него има още много неща за вършене и вероятно пълната му реализация ще трябва да се отложи от 2024 г., както бе планирано в предишни бюджети, за 2026 г.", съобщи Зографски.

ОЩЕ: Столична община най-после ще махне релсите по „Скобелев“

Разкопават и НДК

Както столичани добре знаят, пространството пред НДК бе основно ремонтирано преди българското европредседателство през 2018 г. ведно с тоталното обновление на самия дворец. Рехабилитацията на площада за пред чуждестранните гости струва 2,5 млн. лв и бе извършено от известната строителна компания "Джи Пи Груп". Куриозното бе, че в разгара на европредседателството част от плочите пред НДК се надигнаха и се наложи спешен ремонт на ремонта. Сега изглежда все по-вероятно те отново да бъдат вдигнати.

Трамваят по "Скобелев"

Още по-дълга е сагата с релсовото трасе на бул. "Скобелев". През 2010 г. трамваите бяха изведени от тунела при НДК и бяха качени на бул. "Скобелев" заради строителството на метрото, като по обещанията на Столична община това трябваше да продължи най-късно до 2013 г. Четири години след този уж краен срок живеещи около линията заведоха дело срещу бившия кмет Йорданка Фандъкова заради продължаващата експлоатация на временното трасе. Причината бе, че мотрисите минават твърде близо до кооперациите и причиняват сериозни неудобства на живеещите. През август 2022 г. Софийският градски съд задължи Фандъкова до една година да спре движението на трамваите по "Скобелев“. Аргументът на СГС бе, че релсите са на по-малко от 2 м. от сградите и че мотрисите вдигат наднормен шум, който застрашава здравето на хората. Съдията цитира лекарска експертиза, според която продължителните наднормени нива на шум намаляват имунната защита на организма и може да доведат до заболявания.

Година по-късно обаче се разбра, че бившият кмет няма намерение да изпълни това решение в указания срок, като е обжалвала пред следващата съдебна инстанция. Междувременно Столична община обяви конкурс за избор на строителна фирма, която да премести релсите, да ремонтира рушащия се тунел под НДК, а също и да продължи с обновлението на бул. "Васил Левски". Впоследствие заместникът на Фандъкова по строителството - инж Ангел Джоргов, заяви няколко пъти, че дейностите напредват и че предстои ремонтът да започне. За последно Джоргов даде обещания относно тунела на НДК при дебатите около предишния бюджет на София за 2023 г. "За тази година залагаме да се плати проектът и евентуално едно авансово плащане, ако успеем да открием строителната площадка", поясни той. В момента Джоргов вече е кмет на Самоков, избран от листата на ГEРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София