X
 
 

"Софийска вода": Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в столицата

1562 2
"Софийска вода": Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в столицата
Снимка: БГНЕС
Няма риск от нарушаване на водоснабдяването в София, ако вода се пренасочва от язовир "Бели Искър" към Перник, заяви в интервю за bTV Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

„Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев.

Корнелия Нинова: Една криза не може да се гаси с друга криза

Да, искаме този вот на недоверие да мине. Ще правим промяна на управлението. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос какво ...

Той обясни, че стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде пълен около 80%, което са около 13 милиона кубика.

Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична величина и ежедневно се променят. По данни от вчера, 20 януари, в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода.

„Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% - от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев.

Той не отрече, че съществува риск за язовирната стена на "Бели Искър" при природни явления, които не зависят от хората.

Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник

"Не захранваме Перник с вода от София, а това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени като се използва ВиK мрежата ...

"Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е извършен ремонт до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността. Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки са свързани с два идейни проекта, като единият е на „Софийска вода“, каза още изпълнителният директор на дружеството.

По думите му държавата трябва да извърши ремонта в лицето на Държавната консолидационна компания, която е собственост на Министерството на икономиката.

„Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в София, защото имаме възможност да снабдяваме южните райони с вода от язовир „Искър“, каза от своя страна Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на "Софийска вода".

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Сега ще източат и "Бели искър" под претекст да ремонтират стената! За още 32 млн.! Най-чистата вода е там! Не вярвам и на Софийска вода, защото от години не си изпълняват концесионния договор!
  • Боко мазния от БРЕГ 1 Боко мазния от БРЕГ преди 1 месец Профил на трол?
    Толкова е противна Ниновица, че няма накъде. Крадлата-милионерка от Крушовица е за затвора, а тя взела другите да обвинява. Типично по комунистически. Престъпничката вика друг е престъпникът. Знаем що за стока си ти, Курнело, и твоят подопечен, суетен и ограничен о.з. льотчика Румен Радев. И двамата сте селски деца- невъзпитани, алчни, жестоки и свирепи. Съдбата ще ви го върне. Съдбата забавя, но виж още ›› не забравя