X
 
 

"Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)

2660 2
photo of "Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)
Снимка: Спаси София
В деня на последното обществено обсъждане на проекта за ремонт на бул. Дондуков от организацията ""Спаси София"" разпространиха своята позиция, съдържаща пет предложения, които ще направят булеварда по-добър за всички участници в движението, след предстоящия това лято ремонт.

Първото предложение на "Спаси София" е за изграждането на острови на трамвайните спирки в посока центъра на града. „Липсата на спиркови острови за удобно и безопасно ползване на трамвайния транспорт не бива да се допуска при ремонт на централен булевард през 2017г. Дондуков е ключов за трамвайната мрежа на София и многобройните административни, културни и бизнес обекти по него денонощно генерират пешеходен трафик“, смятат от "Спаси София". Според тях, островите ще гарантират безопасността и удобството на пътниците ползващи трите трамвайни линии.

В посока моста Чавдар място за спиркови острови няма и затова "Спаси София" предлага пътното платно за автомобилите да се повдигне и да бъдат обособени т.н. спирки с лесен достъп. „Конструкцията сигнализира на водачите за наличието на спирка, принуждава ги да намалят скоростта и осигуряват перон, от който и хора с намалена подвижност да могат да се качват без чужда помощ“, заявяват те. Такива спирки са широко прилагани в други градове по света.

Третото предложение на организацията е да се поставят направените известни от нея бетонни трамвайни ограничители. „Трамвайният транспорт в София е сред най-бавните и неефективни в цяла Европа. Бетонните трамвайни ограничители по цялата дължина на бул. Княз Ал. Дондуков са добра мярка за обезопасяване и ускоряване на движението на трамваите. Те са произведени от специален клас бетон, който е устойчив на температурни амплитуди“, съобщават от организацията и настояват, че те няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда, а напротив – ще осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайно трасе.

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда – при ул. Веслец и ул. Кракра, които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе и да осигуряват безопасно място за изчакване на пресичащите пешеходци между лентите за автомобилите. Според организацията изборът на елементи на уличния профил е най-ефективня начин за регулиране на мобилността и за предотвратяване на нежелано поведение от участниците в движението.

Граждани с писмо срещу проекта за ремонт на "Дондуков"

Осем граждански организации се обявяват против процедурата за ремонта на столичния булевард "Дондуков". В писмо до кмета на София Йорда...

Последното предложение на организацията е да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. „Тези уширения са най-вече за осигуряване на видимост“, заявяват от организацията и напомнят, че всичките им предложения са заложени в новата Наредба за проектиране на транспортните системи на МРРБ, в чието създаване участваха.

„Въвеждането на тези мерки би било сигнал, че Столичната община е започнала да работи в нова посока, поставяйки акцента върху пешеходците и градския транспорт като устойчиви, щадящи средата и екологични форми на придвижване“, смятат от организацията и допълват, че шансът, който се разкрива с предстоящия ремонт на бул. Княз Ал. Дондуков, не бива да бъде пропуснат. „Поредния посредствен ремонт за 10 милиона лева, базиращ се върху остаряли и отречени начини на градоустройство не е от полза за никого” завършват те.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Спокойно могат да се махнат и местата за паркиране. По-добре да се направят подземни паркинги. Тези на улицата само я стесняват (нея или третоарите), а не решават проблема със спирането.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Две основни неща: да се запазят паветата, които придават колорит на центъра и ако се поддържат са вечни (погледнете другите столици и голени градове в Европа) и без велоалеи. За велоалеите не е нужно да минават през централните булеварди. Могат да се прокарат по Сливница, България и по по-малките улици: Симеон, граф Игнатиев, Кирил и Методи, козлодуй и други
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.