"Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)

8934
"Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)
Снимка: Спаси София

В деня на последното обществено обсъждане на проекта за ремонт на бул. Дондуков от организацията ""Спаси София"" разпространиха своята позиция, съдържаща пет предложения, които ще направят булеварда по-добър за всички участници в движението, след предстоящия това лято ремонт.

Първото предложение на "Спаси София" е за изграждането на острови на трамвайните спирки в посока центъра на града. „Липсата на спиркови острови за удобно и безопасно ползване на трамвайния транспорт не бива да се допуска при ремонт на централен булевард през 2017г. Дондуков е ключов за трамвайната мрежа на София и многобройните административни, културни и бизнес обекти по него денонощно генерират пешеходен трафик“, смятат от "Спаси София". Според тях, островите ще гарантират безопасността и удобството на пътниците ползващи трите трамвайни линии.

В посока моста Чавдар място за спиркови острови няма и затова "Спаси София" предлага пътното платно за автомобилите да се повдигне и да бъдат обособени т.н. спирки с лесен достъп. „Конструкцията сигнализира на водачите за наличието на спирка, принуждава ги да намалят скоростта и осигуряват перон, от който и хора с намалена подвижност да могат да се качват без чужда помощ“, заявяват те. Такива спирки са широко прилагани в други градове по света.

Третото предложение на организацията е да се поставят направените известни от нея бетонни трамвайни ограничители. „Трамвайният транспорт в София е сред най-бавните и неефективни в цяла Европа. Бетонните трамвайни ограничители по цялата дължина на бул. Княз Ал. Дондуков са добра мярка за обезопасяване и ускоряване на движението на трамваите. Те са произведени от специален клас бетон, който е устойчив на температурни амплитуди“, съобщават от организацията и настояват, че те няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда, а напротив – ще осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайно трасе.

Граждани с писмо срещу проекта за ремонт на "Дондуков"

Осем граждански организации се обявяват против процедурата за ремонта на столичния булевард "Дондуков". В писмо до кмета на София Йорда...

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда – при ул. Веслец и ул. Кракра, които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе и да осигуряват безопасно място за изчакване на пресичащите пешеходци между лентите за автомобилите. Според организацията изборът на елементи на уличния профил е най-ефективня начин за регулиране на мобилността и за предотвратяване на нежелано поведение от участниците в движението.

Последното предложение на организацията е да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. „Тези уширения са най-вече за осигуряване на видимост“, заявяват от организацията и напомнят, че всичките им предложения са заложени в новата Наредба за проектиране на транспортните системи на МРРБ, в чието създаване участваха.

„Въвеждането на тези мерки би било сигнал, че Столичната община е започнала да работи в нова посока, поставяйки акцента върху пешеходците и градския транспорт като устойчиви, щадящи средата и екологични форми на придвижване“, смятат от организацията и допълват, че шансът, който се разкрива с предстоящия ремонт на бул. Княз Ал. Дондуков, не бива да бъде пропуснат. „Поредния посредствен ремонт за 10 милиона лева, базиращ се върху остаряли и отречени начини на градоустройство не е от полза за никого” завършват те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София