X
 
 
 

"Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)

2606 2
photo of "Спаси София" с пет идеи за по-добър бул. "Дондуков" (СНИМКИ)
Снимка: Спаси София
В деня на последното обществено обсъждане на проекта за ремонт на бул. Дондуков от организацията ""Спаси София"" разпространиха своята позиция, съдържаща пет предложения, които ще направят булеварда по-добър за всички участници в движението, след предстоящия това лято ремонт.

Първото предложение на "Спаси София" е за изграждането на острови на трамвайните спирки в посока центъра на града. „Липсата на спиркови острови за удобно и безопасно ползване на трамвайния транспорт не бива да се допуска при ремонт на централен булевард през 2017г. Дондуков е ключов за трамвайната мрежа на София и многобройните административни, културни и бизнес обекти по него денонощно генерират пешеходен трафик“, смятат от "Спаси София". Според тях, островите ще гарантират безопасността и удобството на пътниците ползващи трите трамвайни линии.

В посока моста Чавдар място за спиркови острови няма и затова "Спаси София" предлага пътното платно за автомобилите да се повдигне и да бъдат обособени т.н. спирки с лесен достъп. „Конструкцията сигнализира на водачите за наличието на спирка, принуждава ги да намалят скоростта и осигуряват перон, от който и хора с намалена подвижност да могат да се качват без чужда помощ“, заявяват те. Такива спирки са широко прилагани в други градове по света.

Третото предложение на организацията е да се поставят направените известни от нея бетонни трамвайни ограничители. „Трамвайният транспорт в София е сред най-бавните и неефективни в цяла Европа. Бетонните трамвайни ограничители по цялата дължина на бул. Княз Ал. Дондуков са добра мярка за обезопасяване и ускоряване на движението на трамваите. Те са произведени от специален клас бетон, който е устойчив на температурни амплитуди“, съобщават от организацията и настояват, че те няма да пречат на нормалното обслужване на булеварда, а напротив – ще осигурят скоростен коридор за линейки или пожарни коли в рамките на трамвайно трасе.

От "Спаси София" предлагат и създаването на два острова в платното на булеварда – при ул. Веслец и ул. Кракра, които да пречат на автомобилите да навлизат в трамвайното трасе и да осигуряват безопасно място за изчакване на пресичащите пешеходци между лентите за автомобилите. Според организацията изборът на елементи на уличния профил е най-ефективня начин за регулиране на мобилността и за предотвратяване на нежелано поведение от участниците в движението.

Граждани с писмо срещу проекта за ремонт на "Дондуков"

Осем граждански организации се обявяват против процедурата за ремонта на столичния булевард "Дондуков". В писмо до кмета на София Йорда...

Последното предложение на организацията е да се създадат тротоарни уширения, ограничаващи лентите за паркиране, а кофите за боклук да се направят подземно и местата им да се приобщят към тротоара. „Тези уширения са най-вече за осигуряване на видимост“, заявяват от организацията и напомнят, че всичките им предложения са заложени в новата Наредба за проектиране на транспортните системи на МРРБ, в чието създаване участваха.

„Въвеждането на тези мерки би било сигнал, че Столичната община е започнала да работи в нова посока, поставяйки акцента върху пешеходците и градския транспорт като устойчиви, щадящи средата и екологични форми на придвижване“, смятат от организацията и допълват, че шансът, който се разкрива с предстоящия ремонт на бул. Княз Ал. Дондуков, не бива да бъде пропуснат. „Поредния посредствен ремонт за 10 милиона лева, базиращ се върху остаряли и отречени начини на градоустройство не е от полза за никого” завършват те.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Спокойно могат да се махнат и местата за паркиране. По-добре да се направят подземни паркинги. Тези на улицата само я стесняват (нея или третоарите), а не решават проблема със спирането.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Две основни неща: да се запазят паветата, които придават колорит на центъра и ако се поддържат са вечни (погледнете другите столици и голени градове в Европа) и без велоалеи. За велоалеите не е нужно да минават през централните булеварди. Могат да се прокарат по Сливница, България и по по-малките улици: Симеон, граф Игнатиев, Кирил и Методи, козлодуй и други
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Защо се разделят зодиите

Лесно е, когато хората се харесат и съберат, но понякога настъпва момент за раздяла. Ето каква може да бъде причината при различните зо...

Джен Синсеро: Вярвам в чудеса, защото се случват!

Джен Синсеро е известен мотивационен лектор и автор на бестс...