Столичен електротранспорт обвинява ватманката за трамвайната катастрофа с пострадала жена

6744
Столичен електротранспорт обвинява ватманката за трамвайната катастрофа с пострадала жена
Снимка: БГНЕС

По данни на "Столичен електротранспорт" ЕАД причина за тежкия инцидент на 12 ноември т.г. на ул. "Витоша" и ул. "Алабин" са действия на водача на трамвайна мотриса 2030 – неправилно превключване на автоматична трамвайна стрелка №79 (същата е превключена в ръчен режим от водача на мотрисата, без да се убеди в прилепване на езиците на стрелката в избраната посока). Наличието на пясък е следствие от автоматично задействане на системи против боксуване на други ТМ мотриси. Това съобщиха за Actualno.com от "Столичен електротранспорт" ЕАД.

От там допълват, че пострадалата жена ще бъде обезщетена, както и че Столичен електротранспорт има сключен договор с ЗПАД "Булстрад"-АД (вкл. полици за гражданска отговорност и вина към трети лица).

Релсовият път на мястото на инцидента (стрелката) е ремонтиран през 2018 година. Стрелката е нова и в много добро състояние и не е причина за инцидента, казват от дружеството. Същата е с еластични езици, с автомат на "Електролайн", Чехия, с необходимите защити и блокировки, поясняват още от Столичен електротранспорт.

Официално лице за трамвайната катастрофа в София: Ватманите трябва да чистят стрелките

Жената, която бе блъсната от трамвай в София - при Съдебната палата, е без опасност за живота. Тя има счупен крак, направена ѝ е операц...

От дружеството уверяват, че проверки за състоянието на трамвайния релсов път се извършват периодично от длъжностни лица и работници в секция "Релсов път". Ежедневно се извършва проверка и почистване на трамвайните стрелки в експлоатация по отношение на свободното преместване на езиковите уредби. Следи се за настъпили дефекти по отношение целостта на трамвайните съоръжения (механизми) и релси.

Ежеседмично се обслужват и профилактират ТМ стрелки по отношение на автомати за управление, ръчни и обръщателни механизми след езични части и кръстовини (заваряване, наваряване и шлайфане на ТМ релси). Ежемесечно отговорниците на групи, техническият ръководител и началник секция "Релсов път" извършват оглед на различни участъци по релсовия път, особено онези с продължителен период на експлоатация. Резултатите от тези проверки се докладват на ежедневни оперативки. При възникване на аварийни ситуации и проблеми, водачите на трамвайни мотриси сигнализират незабавно Контролният диспечерски пункт, който изпраща авариен екип за незабавна реакция.

Мерките за осигуряване на безопасността на релсовия път са аварийни ремонти и ограничаване на скоростта на движение на возилата до отстраняване на проблема; текущи ремонти и профилактика; основни ремонти и реконструкции. В поделението има въведена система за управление на качеството ISO9001:2015, Правилник и инструкции за поддръжка на трамвайния релсов път и др., допълват още от "Столичен електротранспорт" ЕАД.

В отговор на въпрос има ли места, на които състоянието на релсовия път за трамваи в София е рисково и какви мерки се предприемат от дружеството отговарят само, че "ежегодно "Столичен електротранспорт" ЕАД извършва ремонтни дейности."

Относно "разбития" участък на кръстовището на бул. "Константин Величков" и бул. "Ал. Стамболийски", както и частта от бул. "Ал. Стамболийски" от кръстовището до бул. "Вардар" от "Столичен електротранспорт" ЕАД уверяват, че участъкът отговаря на изискванията за експлоатация, но се нуждае от основен ремонт. Затова релсовият път по бул. "Ал. Стамболийски" от бул."К. Величков" ул."Вардар" до Западен парк е предвиден за реконструкция, има изготвен технически проект и разрешение за строителство.

Инцидентите с трамваи през последната година

Инцидентите с трамваи в столицата не са рядкост. Днес в центъра на София пострада жена, затисната от трамвай №10. Aсtualno.com направи ...

На въпрос могат ли Столична община и "Столичен електротранспорт" да гарантират сигурността на пътниците, ползващи услугите на градския транспорт по трасетата на линии 10 и 12 (справка показва, че повечето инциденти са по тези линии) от дружеството отговарят, че "няма разлика в сигурността на пътниците по отделните линии и типове превозни средства. Същите се обслужват съгласно вътрешни регламенти и правилници при спазване на необходимите графици и обеми на обслужване и спазване на ISO 9001:2015 г." От там уверяват още, че "на всяко превозно средство от този тип се извършват следните проверки: ежедневна, профилактичен преглед ( на 4000 км или един път месечно), Техническо обслужване 1 (на 30 000 Kmили два пъти годишно) и всеки 6 месеца минават контролен преглед пред ДАИ. Проблемите се документират в дневници и картони за техническо обслужване. При констатация на проблем от водач или техническо лице, същият се отстранява незабавно. Аналогично се обслужват и останалите типове превозни средства."

Водачите са инструктирани за начините на действие при ПТП, аварийни ситуации и инциденти. Същите поддържат постоянен контакт с дежурни диспечери от Контролен диспечерски пункт и Вътрешен диспечерски пункт, като връзката е по радиостанция и служебен GSM. Превозните средства се следят с GPSсистема в реално време.

При необходимост, моментално от диспечерските служби се търси съдействие на Бърза помощ, СДВР и др. В зависимост от инцидента се изпращат аварийни групи и линеен контрол както от "Столичен електротранспорт", така и на "ЦГМ"-ЕАД.

Трамвайният релсов път в столицата е разделен на 20 участъка за по-добра проследимост при проверката на техническото състояние и отразяване на извършените реконструкции, модернизации, основни и текущи ремонти в паспортите на всеки участък. За поддържането на релсовия път се изготвят годишни план-графици за прегледи и ремонти, които включват и извеждането по "ос" и "ниво" и подбиването с тежкоподбивни машини на участъците с ж.п. профил, съобщават още от "Столичен електротранспорт".

Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10 - може да видите информация в ТАЗИ СТАТИЯ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София