X
 
 

Столична община категорична, че строителство в Борисовата градина няма да има

689 0
photo of Столична община категорична, че строителство в Борисовата градина няма да има
Снимка: Elena Chochkova

Няма да допуснем строителство в Борисовата градина. Дейността за премахване на сухите и опасни дървета е с цел осигуряване на безпрепятственото ползване на парковата територия.

В това увери Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет.

Коментарът беше направен заради съмнения, че общината разчиства терен за строителство в Борисовата градина.

С решение на Комисията по опазване на околната среда през месец било възложено да бъде извършено маркиране на сухите, загнилите и опасните дървета в един пилотен участък.

„Указано е как да бъде извършено това маркиране с уникална лесовъдна марка. В настоящия момент в комисия трябва да бъде представено становище на втора комисия, която е междуведомствена, включваща представители на различни институции, вкл. и две НПО-та. Тя трябва да преброи на колко дървета са поставени уникалните марки за отсичане“, поясни Радева.

Тя смята, че притесненията, които се споделят, не почиват на реалности.

„Изключително удивена и разочарова от факта съм, че се коментира възможно застрояване на Борисовата градина или идеи за прочистване на дървета, за да се осъществява ново строителство. Такива намерения Столична община (СО)няма. Категорично заявявам, че СО не възнамерява да подкрепи никакви идеи или действия, свързани със застрояване на Борисова градина. Прочистването на опасните, загнилите и сухите дървета, е задължителна мярка на опазване на гората, и е грижа за хората, които се разхождат в парка“, посочи Лорита Радева, цитирана от БГНЕС.

„Имахме случаи на хора, които загинаха от паднали дървета. Липса на отговорност от страна на общината би било да остави опасните дървета в Борисовата градина. Липса на отговорност би било да остави и дърветата, които са сухи, защото при първия малко по-силен вятър, се създава опасност. Нашата задача е да осигурим безопасната разходка на хората и само това. Всички тези спекулации създадоха впечатление за други намерения, в които не откривам друго, освен опити за спекулация. Работата на днешното заседание на комисия ще бъде прочистването да се осъществи поетапно“, посочи председателят на ресорната комисия.

"Маркирането се извършвало с уникална лесовъдна марка, когато става дума за премахване на дървета. За да се премахне едно дърво върху него трябва да е поставена два пъти тази марка. Всички други дървета с други маркировки не могат да бъдат премахвани. Маркирането е направено от екип от Лесотехническия университет. Където има необходимост от залесяване ще го направим, но все още не сме достигнали до тази фаза", поясни Радева.

По-рано граждани и представили на групата „Да спасим Борисовата градина“ изразиха безпокойство, че в Борисовата градина ще се строи.

Тревожи ни, че през изминалата година, процесите, които общината иска да инициира са незаконни, заяви Гергана Пирозова, представител на групата „Да спасим Борисовата градина“.

„Цялата тази инвентаризация е незаконна, защото е по Закона за горите, а Борисовата градина, е урбанизирана гора. Защо не искат да картотекират всички дървета, както е по закона, защото така може да се проследи всяко отсечено дърво. Те обявиха, че ще изсекат 489 дървета. При преброяване от студенти от Лесотехническия университет се оказа, че те са над 850. Става дума за зона между къпалнята (бившият плувен басейн „Мария Луиза“-бел.ред.) и бул. „Драган Цанков“, заяви Пирозова.

Тя уточни, че в тази зона предстои застрояване по новия Устройствен план, който предстои да бъде приет на Музей за зелената площ, асфалтови алеи, светофар, два подлеза. „На тази територия предстои изсичането на около 900 дървета, за които не са спазени най-обикновените правила да имат маркировка. Това се избягва, за да има тази безстопанствена сеч“, посочи Пирозова.

Тя заяви, че Борисовата градина е оставена в изключително окаяно състояние, което отново било в нарушение на закона. "Те са задължени по закон ежедневно да се грижат за гората, а те не се грижат умишлено. Те предприемат една незаконна сеч", поясни Гергана Пирозова.

Алея на птиците ще има в Борисовата градина

С уъркшоп, посветен на птиците и тематично обучение за деца ще бъде открита новата Алея на птиците в парк „Княз-Борисова градина&...

„Тук сме не, за да се опитваме да попречваме гората да бъде в добро състояние, а да се опитваме да накараме общината да спазва закона. Картотекирайте дърветата, маркирайте дърветата и да има публични действия. Но, когато това тенденциозно не се случва, ние се съмняваме“, каза още тя.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

Последно в Актуално