Столичното метро ще се движи на по-чести интервали от април

44064
Столичното метро ще се движи на по-чести интервали от април

От април столичното метро ще се движи на по-чести интервали, за да смогне да поеме по-големия брой пътници. Информацията съобщи пред в. "Сега" изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.

В момента по първата линия - между "Люлин" и "Младост", метрото идва през 3,5 минути, а напролет времето ще се съкрати на 3 минути. Между "Надежда" и "Лозенец" сега интервалът е 7 минути, а от април ще стане 6 минути.

Световен ден за возене в метрото - вижте как го отпразнуваха в Ню Йорк

Хиляди полуголи нюйоркчани се качиха в метрото без панталони на световния ден за возене в метрото без панталони, пише БГНЕС. Инициатив...

"Не можем да съберем всички пътници, сутрин в пиковите часове дори има хора, които не могат да се качат", коментира Братоев. Вече са купени нови 10 влака, които ще влязат в експлоатация с пускането на разширението на подземната железница до летището и Бизнес парка, планирано за април. Въпреки новите спирки "Метрополитен" запазва старата практика те да се броят за една линия. Така един влак ще пътува към летището, а следващият - към Бизнес парка.

Междувременно вчера сдружението Граждани за София настоя главният прокурор да се самосезира за строителството на столичното метро.

Димитър Димитров от неправителствената организация пресметна, че на фона на повечето станции хората, пътуващи с метро, реално намаляват, а част от станциите не се ползват. Данните на общината обаче опровергават тези твърдения. Така например през 2000 г. подземната железница са ползвали 72 хил. души, през 2003 - 80 хил., а през 2009 г. - 145 хил. души на ден. През 2013 г. те са били 280 хил. на ден, а през изминалата - 310-320 хил. души. "Навсякъде по света има станции, които са по-малко натоварени, но с развитието на града това се променя", коментира още Братоев по повод на обвиненията. По думите му според световните стандарти една станция е ефективна, ако има 2800 пътници.

В момента най-слабо натоварената станция е "Ломско шосе". Станцията на "Цариградско шосе" например показва, че натовареността се променя. В началото оттам са минавали 2000 души на ден, а сега са по 10-12 хил. На "Сердика" потокът остава най-голям - 60 хил. души на ден, а на другите станции е различно - около 10-15 хил. пътници.

Метрото ще затвори за автомобили Попа и участъка около НДК

Третият лъч на метрото в София, който ще започне да се строи през тази година, ще затвори за автомобили ключови участъци от центъра на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com