Съдът: МОЧА може да се демонтира, Мая Манолова не може да иска обратното

8322
Съдът: МОЧА може да се демонтира, Мая Манолова не може да иска обратното
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град, с което бе наредено се спре демонтажът на Паметника на Съветската армия в столицата.

Припомняме, че в средата на декември започна демонтажа. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Още: С исторически факти: Професор разби точка по точка защитниците на МОЧА (ВИДЕО) 

Няколко дни след началото обаче Административният съд спря демонтирането паметника, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Това се случи по искане на Сдружение "Изправи се.БГ", чиито лидер е Мая Манолова. Като мотиви тогава съдът, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрация на паметника и т.н.

Мотивите на ВАС

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на Административният съд е недопустимо, тъй като сдружението на Манолова няма правен интерес от обжалването.

"За да е налице правен интерес е необходимо този интерес да е пряк, личен и непосредствен. Прекият интерес предполага със самата отмяна на оспорения акт, в случая с прекратяването на действията да се предотврати настъпването на щета в правната сфера на засегнатия. Интересът трябва да е личен, което предпоставя, че физическите и юридически лица имат право на жалба само в защита на свои субективни права, свободи и законни интереси. Правният интерес трябва да е непосредствен, т.е. съответния акт или действие да засяга правната сфера на подалия искането, като отнема, изменя или ограничава права или противозаконно създава задължения за искателя или създава права на трето лице, които го увреждат", се казва в решението. Още: Обира си паметниците, но не и крушите: Митрофанова с добри новини за МОЧА и "Альоша"

В него се пише още, че демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на МОЧА не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица "и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси".

Именно заради това още при първоначалното разглеждане на случая искането им е трябвало да бъде оставено без разглеждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София