X
 
 

Съдът ще решава дали е безопасно да се горят отпадъци в ТЕЦ "София"

352 0
photo of Съдът ще решава дали е безопасно да се горят отпадъци в ТЕЦ "София"
Снимка: Георги Стаменков
Административният съд в София е назначил експертиза, която да прецени дали е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация за изгаряне на отпадъци от ТЕЦ "София" и жилищните сгради.

Експертната проверка ще трябва да определи и обхвата на засегнатото население от вредните емисии, които ще изпуска инсталацията. Въпреки назначената експертиза обаче изграждането на инсталацията вече е в ход, пише "Дневник"

Еколози: Горенето на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси допълнително въздуха

От сдружение "За земята" предупредиха, че планът за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси още повече въздуха в столицата. По данн...

С това свое решение от сряда съдът е допуснал експертизата, поискана от граждани и от сдружение "За Земята". 

Actualno.com припомня, че на 9 март 2017 г. в Административен съд София-град стартира делото, инициирано по жалба на жители на столичния район Сердика срещу новия подробен устройствен план (ПУП) за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а.

Проектът за ПУП предвижда обособяването на нов квартал, който формално няма да граничи с площадката на "Топлофикация", като по този начин се цели живущите да не могат да обжалват като заинтересовани лица евентуално разрешение за строеж на инсталацията, писаха тогава от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град, а се оценява единствено рискът за работещите на площадката на ТЕЦ-София около 2000 души, твърдят от гражданската организация.

Швеция остана без боклук и внася от чужбина заради революционната си система за рециклиране

Швеция се справя толкова добре с рециклирането, че само за няколко години й се наложи да внася боклук от други страни, за да може да по...

Горното е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества, смятат от НПО-то.

Преди почти една година жители на район „Сердика“ събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци, с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столична община не удовлетвори искането им и така всички подробности около проекта – здравните, екологични и финансови последствия, все още са неясни за гражданите на София, казват от НПО-то.

Инициативата за обществен и релсов транспорт отбеляза тогава и че Столична община е упражнила натиск за оттегляне на жалбата.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 юни

Овен През този ден се постарайте да не предадете нечие доверие.  Колкото и да ви е трудно ще трябва да се въздържите да не издаде...