„Трейс Груп“ ще ремонтира площада около „Александър Невски“

5139
„Трейс Груп“ ще ремонтира площада около „Александър Невски“
Снимка: Pixabay

След конкурс, продължил около 8 месеца, Столична община най-после избра строителна фирма, която да извърши мащабния ремонт на площада около храм-паметник „Александър Невски“ и на зоната около него. Изпълнител на обекта ще е известната компания „Трейс Груп Холд“, която е класирана пред втория допуснат участник– консорциума „Сердика 2021“, състоящ се от "Фармвил" ЕАД и БКС "Озеленяване" ЕООД.

"Трейс Груп Холд" е предпочетена, въпреки че нейната финансова оферта за извършване на строителството е по-висока от тази на "Сердика 2021"-15,673 млн. лв без ДДС срещу 14,425 млн. лв. без ДДС. Целият бюджет за ремонта на района около "Александър Невски", който се намира в т.нар. Зона 4 на софийския център, е 14 139 275 лв. без ДДС, като парите идват от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020. Срокът за изпълнение на дейностите е 300 календарни дни, пише в. "Сега".

В обществената поръчка за реконструкцията и обновяването на пространството участваха още две обединения- ДЗЗД "Ахрида Билдинг", в което влизат "Парсек груп" ЕООД и "Рамстер-Юг"ООД, и ДЗЗД "Интербул", в чийто състав е "Булстрой-монтажи" ЕООД. Те обаче са отстранени от надпреварата, става ясно от протокола, подписан от зам. кмета по общественото строителство в София инж. Ангел Джоргов. Както „Сега“ писа, във въпросния конкурс за ремонта на пространството около „Александър Невски“ не се включи фирма "ПСТ груп", която бе избрана да прави реконструкцията при първата обществена поръчка за този обект. Впоследствие обаче нейният договор бе прекратен и работата остана недовършена.

Сред последните дейности на „Трейс Груп Холд“ в София бе разширението на бул. „Тодор Каблешков“ в кв. „Манастирски ливади“. Компанията е избрана да работи и по удължаването на третия лъч на метрото в посока на квартал „Левски“, където задачата й ще е да изгради една от новите три метростанции и трасето до нея. Преди години „Трейс Груп Холд“ ремонтира бул. „Дондуков“, както бе и компанията, която превърна част от столичния булевард „Витоша“ в пешеходна зона.

Предстоящият ремонт на Зона 4 е разделен на няколко етапа. В първия ще се реконструират и обновяват градинката и площите около църквата „Св. София“, районът пред Синодалната палата, както и малката улица „Париж“, известна с търговците на картини и икони. След това към ремонтите работи ще бъде включен и площад „Св. Александър Невски“ и прилежащата улица „Оборище“ до ул. „Г. С. Раковски“. Третият етап ще обхване алеите и зелените площи по ул. „Московска“ - от ул. „Дунав“ до пл. „Васил Левски“, включително кръговото кръстовище. Впоследствие ремонтът трябва да стигне до обратната страна на ул. „Оборище“ - от пл. „Св. Александър Невски“ до бул. „Васил Левски“. След това строителните работи ще се преместят по бул. „Цар Освободител“ - от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г. С. Раковски“. Това включва затваряне на площад „Народно събрание“, както и реконструкция на улиците „19-ти февруари“ и „15-ти ноември“. В този етап ще се ремонтира и ул. „Шипка“ - от ул. „19-ти февруари“ до ул. „Париж”. В последния етап от ремонта се предвижда обновяване на ул. „Г. С. Раковски“ - от ул. „Аксаков“ до ул. „Московска“.

Отново призив към парламента: Не паркирайте при "Александър Невски"

Намираме се на незаконен паркинг. Зона за сигурност може да има от до 20 метра от дадена сграда – можете да видите какво е разсто...

След края на ремонта трафикът пред пл. „Св. Александър Невски“ до ул. „Г.С. Раковски“ трябва да бъде преустановен, обещават от Столична община. Предвижда се още и да се ограничи паркирането в зоната около площада, както и на площад „Народно събрание“, се казва в описанието на заданието на предстоящия ремонт. 

Със същия конкурс градската управа избра и фирма, която да довърши ремонта на централните улици "Цар Иван Шишман" - от ул. "Ген. Паренсов" до пл. "Народно събрание", и на 6-ти септември" - от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Славянска". Зоната е известна като Зона 2 от центъра на София. Дейностите са възложени на „Парсек Груп“ ЕООД, която е предпочетена пред обединението "ЦГС 2021 Зона 2", в което са "Геострой" АД и АВ Билд ЕООД, както и пред ДЗЗД "София прогрес", в което участниците са "Галчев инженеринг" ООД и "Ситипрогрес" ЕООД. Офертата на "Парсек Груп" е да извърши ремонта срещу 5,348 млн. лв. без ДДС. Прогнозната стойност на строителните работи е 5 430 883 лв. без ДДС. Съгласно заданието дейностите по двете улици трябва да продължи не повече от 220 дни.

Както вече стана дума, Зона 2 и Зона 4 от центъра на София са в период на реконструкция от близо четири години. Към Зона 2 се числи и злополучният ремонт на ул. "Граф Игнатиев", който стартира през май 2018 г. Негов изпълнител бе компанията "Джи Пи Груп", която закъсня с предаването на обекта, но на която в крайна сметка бяха признати за неработни общо над 80 календарни дни поради лошо време.

В Зона 4 пък досега строителните дейности се изпълняваха от „ПСТ груп“. Във вече изпълнените етапи от този ремонт фирмата реновира улица „Московска“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до ул. „Дунав“, градинката „Св. Климент Охридски“ , градината „Кристал“, бул. „Васил Левски“ - от бул. „Цар Освободител“ до пл. „Васил Левски“ (без кръговото кръстовище) и без тротоарите пред СУ „Св. Климент Охридски“ и пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София