Учители и ученици напускат НГДЕК?

23314
Учители и ученици напускат НГДЕК?

Високо напрежение е имало днес в Националната гимназия за древни езици и култури. Поводът е връщането на работа на един от учители, който преди време е бил уволнен от и.д. Мариела Папазова.

Освен това на 4 февруари Папазова е уволнила дисциплинарно още двама преподаватели Орлин Йорданов и Флора Бъчварова.

Приключи ремонтът на НГДЕК, 13 СОУ става филиал

Обновената с европейско финансиране сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" в столичния ...

За последните две години, в които Мариела Папазова е директор са отстранени 18 преподаватели. Всички, които са завели съдебни дела срещу директора, са ги спечелили в една или друга фаза на съдебното производство.

Заради нарастващото напрежение в сградата на училището днес е бил зам.-министъра на културата г-н Банов, който се е опитал да потуши конфликта.

Междувременно в училището отново се разпространяват подписки във връзка със заповедта на министър Вежди Рашидов училището да се върне в ремонтираната сграда.

По-рано бе съобщено, че 33 преподаватели от Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) са обявили днес, че подават оставка в знак на протест със случващото се с елитното учебно заведение.

Това е казал за OFFNews родител на ученик от гимназията.

ВАС даде ход на делото срещу бившия културен министър Петър Стоянович

На 10 ноември ВАС даде ход на делото, образувано от родители на ученици от НГДЕК „Константин Кирил Философ” срещу заповед н...

В знак на солидарност множество ученици също са заявили, че се отписват от НГДЕК и ще отидат в други училища.

Информацията все още не е потвърдена от ръководството на училището.

Реакцията на преподавателите идва дни, след като на 3 февруари беше решено училището да се върне в сградата в кв. "Модерно предградие", но профилираното обучение в XI и XII клас да остане в сградата на 13-о училище край Женския пазар.

Профилираните часове в елитната гимназия са 5 и са разделени на блокове от по 2 и 3 учебни часа. Не е ясно дали тези блокове ще бъдат провеждани в един учебен ден, тъй като това зависи от изготвената от училището програма.

Това означава, че преподавателите и учениците от 11-и и 12 клас минимум веднъж, а най-вероятно 2 пъти седмично, ще трябва да пропътуват цялото разстояние от "Модерно предградие" до "Женския пазар", след което евентуално да се върнат до "Модерно предградие", за да довършат учебния си ден.

Боил Банов за Actualno.com: Който иска НГДЕК да остане на Женския пазар, да намери законов начин

От вече над една година казусът "НГДЕК" продължава да няма адекватно решение - да остане ли Класическата гимназия на Женския пазар т.е....

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната.

Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари 2014 г. бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София