Управлението на отпадъците в столицата - по старому, но с повече пари

1749
Управлението на отпадъците в столицата - по старому, но с повече пари
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Повече пари за още от същото" - така лидерът на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов обобщи съдържанието на приетата от мнозинството в СОС план-сметка за чистотата за 2020 година. Той и колегите му от "Демократична България" категорично се противопоставиха на подхода и сметките на управляващите за управлението на отпадъците и чистота през идната година. "Непрекъснато се дават повече пари за миене на улици и подъдржане на чистота, но реално ефект няма", подчертаха те.

"От нас – 61 общински съветници, се иска да подкрепим изхарчването на 217 млн. лева с лошо сканиран доклад от 34 страници", възрази на управляващите и Борис Бонев от "Спаси София" и определи план– сметката като неуважение и към съветниците и към гражданите, защото, както поясни той,липсва анализ и не става ясно какво е свършено, какво не е свършено. 

В София: Вдигат данъците за автомобилите и таксите за имуществени сделки

По-високи данъци за старите коли и по-високи такси за възмездно придобиване на имоти гласува Столичният общински съвет за догодина. От ...

"Искат се някакви пари за определени дейности, без аргументация какво ще се случи с тях", добави Бонев и като пример посочи графата "Проучване, проектиране, изграждане и закриване на депа", където "и за 2019, и 2020 са предвидени над 20 млн лева, но към 30 септември 2019 усвоените средства са под 30%" и поиска обяснение – защо. "Ако не могат да бъдат усвоени дадените средства, на какво основание се искат нови за 2020 г.", изрази недоумение Бонев.

"За какво се иска изхарчване на 3.5 млн. лв за почистване на уличните кошчета, – онези същите, които в по-голямата си част са счупени, нефункционални или може би за онези, които в продължение на месеци стояха опаковани с табелки – моля не използвайте по "Графа", "Солунка" и "Московска", продължи лидерът на "Спаси София".

Калоян Паргов от левицата коментира, че за поредна година се затвърждава убеждението, че общината събира повече пари от такса "смет", отколкото харчи. Той предложи генерална промяна в план-сметката за чистота чрез създаване на Общинско предприятие по чистота и посочи, че такива примери има в Мюнхен, Атина, Виена, Белград и много други градове. 

"За последните 5 години СО е събрала 123 милиона лева и ги е разходвала за дейности, които нямат нищо общо с чистотата на града, нарушавайки Закона за местни данъци и такси и въпреки категоричната позиция на Сметната палата", заяви заместник-председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той предложи да бъде намалена такса битови отпадъци за граждани и за жилищни имоти на предприятия, но мнозинството го отхвърли.

Над 120 снегопочистващи машини обработват улиците в София

Повече от 120 снегопочистващи машини работят на терен в София, съобщава novini.bg. Специализираните автомобили извършват обработка със ...

"Категорично не подкрепяме план сметката за чистотата. В периода от 2014-та до 2018 година Столична община е събрала 123 милиона лева повече, отколкото е разходвала по дейностите за почистване на града. За 2019-та тази сума ще се увеличи с още 17-18 милиона лева. Знаем, че по закон парите от такса битови отпадъци може да бъдат разходвани единствено и само за дейностите по чистота", посочи Таков.  Позовавайки се на Сметната палата, той добави, че задълженията от такса битови отпадъци, които не се погасяват в годината, за която се дължат, не губят целевия си характер. "Това означава, че така наречените недобори не може да бъдат харчени за друго, освен за чистота. Единствено събраните лихви от тези недобори нямат целеви характер и може да се разходват по решение на СОС", подчерта Таков.

Той е категоричен, че средствата, събрани от такса смет, които не са разходвани, трябва да бъдат заведени като преходен остатък за следващата година и подчерта, че такова е становището на Сметната палата. "За последните 5 години Столична община е събрала 123 милиона лева и ги е разходвала, а досега не сме видели преходен остатък в план сметките по чистотата", посочи още той и поиска обяснение какво се е случило с тези над 120 милиона за последните 5 години, къде са отишли и защо не са изразходвани за дейности по чистотата на София. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com