В Мусагеница продължават "общественото неподчинение", докато органите не спрат Блъсков да строи в зелена площ

5501
В Мусагеница продължават "общественото неподчинение", докато органите не спрат Блъсков да строи в зелена площ
Снимка: БГНЕС

Жители на столичния кв. Мусагеница продължават протестните си действия срещу главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков, който иска да застрои имот със зеленина в квартала.

Демонстрациите се организират ежедневно в продължение на месец. Жители на Мусагеница в район „Студентски“ вече четвърта седмица затварят кръстовището на бул. “Г. М. Димитров” и бул. “Драган Цанков”, обявявайки се срещу предстоящо застрояване на зелена площ.

"Протестът ни е срещу решенията и цялостното отношение на Столичния общински съвет (СОС) и кмета на Столичната община (Йорданка Фандъкова - бел. ред.) във връзка с предвижданията за имот УПИ VII-3558, 3559, 6111 „За ЖС“, кв. 46, м. „ж.к. Младост 1-Мусагеница“, район „Студентски“", пишат организаторите на протестите в писмо, разпратено до медиите.

Става дума за терен между Блок 101 и метростанция „Г. М. Димитров“ (бул. “Марко Семов”), състоящ се от имоти - бивша общинска собственост, продадени на фирми на Петьо Блъсков. "С последователни действия на общинската администрация през годините зелената площ под прозорците ни първо сменя собствеността си, а след това и предназначението, така че сега е възможно високо застрояване", предупреждават отново жителите на Мусагеница.

С протеста те изразяват несъгласието си с: "извършването на безобразно унищожаване на зелени площи в квартала и превръщането им на терен за строителство само и единствено по почин и в частен интерес; изсичането на съществуващите там дървета, които са в отлично състояние и осигуряват защита срещу шума и праха от непосредствените големи столични булеварди; предвиденото строителство на улица непосредствено зад Блок 101, която не започва и не стига доникъде".

"Тази улица няма връзка с други улици и целта ѝ е да бъде ограничено правото на собствениците на апартаменти в Блок 101 - да бъдат формално отделени от имота на Петьо Блъсков и да не могат да възразяват срещу промяната на имота му от такъв за комплексно обслужване в имот за жилищно строителство", смятат протестиращите.

Протестиращи пред СОС: “Мафията вън от Мусагеница” (СНИМКИ)

Десетки граждани се събраха на протест пред сградата на Столична община. Те са живущи в квартал Мусагеница и настояват с решение СОС да...

Те не са съгласни с извършването на строеж на не повече от 22 метра от сградата на Бл. 101 (сграда на повече от 50 години) и от линията на метрото, както и от издигането на сграда, която ще отнеме светлината в доста от жилищата в блока. "Сигурни сме, че предстоящото строителство няма да остане без последствия върху стабилността на бл. 101 и тунелите на метрото. Не желаем да изпробваме след това устойчивостта им при евентуално земетресение", допълват недоволните граждани.

Според тях е недопустимо "безразборното приемане" на изменения на плановете за застрояване и регулация и процедирането им "на парче" за обслужване единствено на частни интереси.

"Вече предприехме съдебни действия. Внесохме в районната община “Студентски” подписка за включването на описаните терени като част от зелената система на София-град – каквито винаги са били, в изпълнение на поетия от СОС и Кмета на София дългосрочен ангажимент за по-чист въздух и по-зелена София", добавят протестиращите.

Подписката е подкрепена от 3126 души и е депозирана пред кмета на Район „Студентски“. След като бе сезиран, на 24 март кметът внесе в Столичния общински съвет доклад с предложение в подкрепа на искането. До момента обаче докладът не е включен в дневния ред на нито една от постоянните комисии.

ГЕРБ, ВМРО и БСП помагат на Блъсков да застрои имот в "Мусагеница"

10 дървета в имот в зелена територия в ж.к. "Мусагеница", който преди време Столична община продаде на Петьо Блъсков, да бъдат отсечени...

"Сезирахме компетентните органи с молба за разглеждане на законността и основателността на всички документи по целия казус – от продажбата на общинските имоти до издаването на виза за проектиране на фирма на г-н Блъсков. Сигналът е подаден до районната администрация, СОС и Кмета на София, както и до министъра на регионалното развитие и благоустройството", гласи още съобщението.

Регионалният министър е възложил на главния архитект на София Здравко Здравков извършването на проверка. Само по себе си това е странно, тъй като именно арх. Здравков е вносител на всички доклади за промяна на плана за регулация на имота, за застрояването му и др., смятат недоволните жители на Мусагеница.

През 2004 г. Столичната община продава на Петьо Блъсков общински терен, отреден за строителство на двуетажни сгради и ателиета. През 2014 г. КТБ отпуска 1.9 милиона евро за изкупуване на ипотеката. КТБ фалира, кредитите му - както за терен в “Мусагеница”, така и за медиите - са погасени чрез цесия (т.е. без да се изплащат на банката) и ипотеката на имота е освободена.

През 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков пуска доклад за промяна предназначението на терените от ниско строителство на жилищно строителство на блокове. На 26 юли 2018 г. общинските съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ гласуват доклада на Здравков.

Блъсков иска да строи, хората искат зеленина: Друго място, същият протест

За ограждането на частен имот с телена мрежа не изисква разрешение по закон, касаещо строеж. Това заяви кметът на район "Студентски" Пе...

През 2018 г. Етажната собственост на Блок 101 заведе в Административен съд – София град съдебен иск срещу това решение. Делото приключи с отмяна на решението на СОС. Съдебното решение обаче е обжалвано и поради процесуални пропуски същото е отменено от ВАС и върнато за ново разглеждане. Поредното съдебно заседание е насрочено за 29 май 2023 г. На него се очаква да се изслуша вещо лице, което да отговори на важни за целия казус въпроси като кой е действащият Подробен устройствен план, как е извършена промяната му, спазени ли са изискванията за това и др.

10 дървета в имот в зелена територия в ж.к. "Мусагеница", който преди време Столична община продаде на Петьо Блъсков, да бъдат отсечени. Това решение взе Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) през април 2023 г. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ВМРО и БСП, а ДБ бе против. 

Припомняме, че това далеч не е първа такава строителна инициатива на фамилията Блъскови. Подобна имаше в "Дианабад" - друг столичен квартал: Пак протест - заради разрешение за строеж за Петьо Блъсков (ВИДЕО). Там обаче протестът утихна.

"Решени сме да продължим с изразяването на обществено неподчинение, докато казусът бъде разрешен и планираното застрояване на зелената площ бъде спряно", заявяват жителите на кв. Мусагеница.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София