Започва разширяването на метрото: Ето промените в градския транспорт в София

51957
Започва разширяването на метрото: Ето промените в градския транспорт в София
Снимка: Facebook.com/Васил Терзиев

Тази събота, 6 януари, започва прокопаването на тунела за разширението на столичното метро към “Слатина”. От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на “Цариградско шосе” между бензиностанция OMV и "Макдоналдс". Това налага промяна в организацията на движението на градския транспорт и автомобилите, съобщи кметът Васил Терзиев.

Целта - метро и подземен паркинг

"В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това - сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дъбка почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията", написа той във Facebook.

На мястото, където се затваря движението заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила.

Две години и половина затворена отсечка

"С използването на тунелопробивната машина спестяваме на софиянци блокирането на движението по множество улици. Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път, но ние, разбира се, ще се постараем да възстановим движението в локалното платно много по-рано", заяви Терзиев.

"Разбирам, че промените ще създадат временно неудобство за всички, които живеят, работят или пътуват редовно по маршрута на затворената отсечка. Постарахме се да организираме трафика по начин, който да не затруднява. При завършване на метрото 75 000 души ще могат да ползват разширението на метролинията и това е добра причина да приемем всички с разбиране промените сега", добави столичният кмет.

Промените в движението на градския транспорт

От 06.01.2024 г. се въвеждат промени в маршрутите на тролеите, обслужващи линия № 5, автобусите от линии №№ 84, 184 и 73, както и автобусите от нощната линия Н1.

Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно.

Маршрутът на автобусна линия № 73 се удължава до ж.к. „Младост 2“ като ще обслужва част от спирките на тролейбусна линия № 5.

➢ В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. "Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“;

➢ В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка „Ж.к. "Младост1“. Оттам ще продължават по действащия маршрут до кръстовището на ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40,00 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусните от линии №№ 84 и 184 в посока летище София ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел "Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък.

Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13 – 14 минути на 9 – 10 минути. Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение, а интервалът на движение на линии №№ 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна автобусна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“, както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута, съобщават от сайта на Столична община, където може да видите и подробни схеми.

Още: Заради боклука и RDF: От ГЕРБ-СДС виждат изфабрикуван от Васил Терзиев скандал

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София