Завърши първият турнир по народни борби „Дивата сцена“ организиран от община Челопеч и Фондация „Българе“

6349
Завърши първият турнир по народни борби „Дивата сцена“ организиран от община Челопеч и Фондация „Българе“

На 28 и 29 юли 2017г. парк „Корминеш“ събра хиляди зрители, които да се наслаждават на първия турнир по народни борби „Дивата сцена“ организиран от община Челопеч и Фондация „Българе“. Идеята на турнира е да се подкрепи възраждането и популяризирането на народните борби, утвърдили се като народен спорт сред българите още от времето на хан Крум.

На 28 юли на два тепиха се проведоха четвърт финалите по предварително обявените четири категории. Присъстващите станаха свидетели на атрактивни, зрелищни и оспорвани двубои от участниците от 8 фолклорни области на страната ни – Мизия, Родопи, Балкана, Македония, Добруджа, Странджа, Шоплука и Тракия. Вечерта беше гарнирана с впечатляващите изпълнения на духовата музика от гр. Етрополе, „Зурни“ от гр. Петрич и Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“. Краят на петъчната част от събитието завърши с концерт на ансамбъла, а за финал те изпълниха и изиграха няколко български кръшни хора заедно с присъстващите.

На 29 юли в парк „Корминеш“ се проведоха финалите по първия национален турнир по народни борби „Дивата сцена“. Хиляди зрители се насладиха на запомнящо се зрелищно шоу - битки на титаните на тепиха, жертвени огньове, гайди, зурни, духова музика и тъпани. Ансамбъл „Българе“, с продуцент Христо Димитров пък имаше голям принос атмосферата да бъде по автентична. При всяко излизане на борците на тепиха звучеше жива музика и танцово изпълнение характерно за фолклорната област от която е участника в двубоя. Облеклото на борците - клин и елек съответстваше на цветовата гама и шевици характерни за фолклорна област, която представляват. След оспорваните схватки от предишния ден до финала достигнаха осем борци, по двама от съответната категория. На финала останаха да мерят сили представители на Родопите, Македония, Мизия, Добруджа и Тракия.

Протичането на двубоите се следеше от съдийски състав ръководен от главен съдия Петър Дойнов и помощници Николай Николов и Димчо Димчев. Много емоции предложи схватката между малките лъвчета Радослав и Симеон Великови, достойни наследници на баща си Радослав Великов и наши бъдещи шампиони по борба. Победителите в турнира получиха колан, лавров венец, парична сума и съответното животно – агне, овца, овен и теле, които те вдигаха на раменете си.

Програма на националния турнир по народни борби "Дивата сцена" Челопеч 2017

Организатори: Община Челопеч и Фондация "БЪЛГАРЕ" Място на провеждане: парк Корминеш, с. Челопеч Участници: В турнира участват състез...

Класирането по категории е както следва:

Категория 60кг. – Радослав Великов /Танка Руди/ от Мизия

Категория 80кг. - Станко Инджов /Златоградския Крали Марко/ от Родопите

Категория 100кг. - Светослав Люцканов от Добруджа

Категория +100 кг. /Абсолютен шампион по народна борба „Дивата сцена“ Челопеч/ - Димитър Кумчев от Родопи

400 участници от 16 държави ще се включат в международния фестивал в Челопеч

Около 400 участници от 16 държави ще се включат в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал "Златен прах" в Челопеч. Тов...

***

Инж. Алекси Кесяков – кмет община Челопеч и Христо Димитров бяха наградени с плакет от Българска федерация по Борба за принос в популяризирането на борбата.

Иван Нешков, треньор по борба към СК „Стоян Николов“ гр. Златица оказа съдействие по реализацията на турнира чрез осигуряване на състезатели от всички краища на България - Родопите, Македония, Мизия, Добруджа и Тракия.

Девон стил ООД, гр. Златица предостави безвъзмездно 60 стека изворна вода „Балдаран“ за проявата.

Турнира по народни борби бе реализиран изцяло с финансовата подкрепа на община Челопеч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София