Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София

645
Здравков: Няма пряка връзка между застрояването и мръсния въздух в София
Снимка: БГНЕС

Застрояването влияе незначително на общия въздушен поток. Няма директна връзка между застрояването и мръсния въздух в София. Това заяви пред БНР арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

Той посочи причината за мръсния въздух в града:

Фандъкова иска камери в детските градини, пак заблуди за билета за градския транспорт

Видеонаблюдението е една възможност да се контролира, да се вижда истината и да има тенденция. Това заяви столичният кмет Йорданка Фанд...

Основният проблем в града е високото ниво на моторизация. Имаме над 600 автомобила на 1000 човека. Системата от мерки, по която се работи в Столична община, е развитие на масовия градски транспорт, изграждане на велотрасета и създаване на бързи пешеходни маршрути.

За идеята подземията на Мавзолея да се превърнат в Галерия за съвременно изкуство, арх. Здравков коментира:

Възложих да се направи едно пълно архитектурно заснемане и паспортизиране на сградата, която е останала след събарянето на Мавзолея, за да може първо да видим какво е състоянието – дали след тези взривни дейности има нарушаване на конструкцията, след което да преценим начина на бъдещето ползване на това пространство. С бъдещата работа по т.нар. Зона 3 /това е пространството от ул. „Раковски“ до пл. „Независимост“/, ние имаме желание да интегрираме това пространство, като решим цялостно начина на включване - Градската градина, Двореца, решаването на цялата тази територия към останалите две зони – пространството около ул. „Граф Игнатиев“ и пространството около храм-паметника „Александър Невски“. Волята на Общинския съвет е да се ползва пространството за галерия и то е предоставено на Софийска градска художествена галерия. Но първият критерий е безопасността и второ – начина на вписване в бъдещото пространство на т.нар. Зона 3. След като направим архитектурните заснемания, ще видим как това нещо ще бъде интегрирано като пространство към Градската градина, евентуално към пл. „Княз Александър Батенберг“. Временната арт инсталация е един елемент, който се слага, но няма трайно да реши пространството. Цялостното решение на пространството ще бъде направено на база на конкурс, който имаме идея да пуснем тази година, заедно с конкурс за пространството около Храма „Св. Неделя“.

На първо четене в парламента мина Законът за устройство и застрояване на Столична община, който цели да ограничи безразборното застрояване в града. Здравков подчерта:

В "Красна поляна" отбелязват 1 година от началото на протестите срещу мръсния въздух

В столичния квартал "Красна поляна" ще отбележат една година от началото на протестите там. Ще го направят отново с протест днес, 13 фе...

Касае се изцяло за затваряне на регламентирани вратички, които даваха възможност наистина да се претоварва градът чрез параметрите, които са заложени в плана, чрез формално заобикаляне на закона – със създаване на условно ъглови урегулирани поземлени имоти, в които параметрите на застрояване оставаха неограничени. Въведохме регламенти по отношение на височината на сградите, начина на ползване. Създадохме изискване за транспортно-комуникационна обезпеченост на големите сгради с нова наредба. Създаваме и наредба за градската среда, която да регламентира фасадите, градското обзавеждане, настилките, защо не да стигне и до местата за реклама – да се създаде система от стандарти.

Арх. Здравков подчерта, че битката с незаконната реклама ще бъде водена до край. По думите му през последната година и половина са премахнати над 500 рекламни съоръжения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София