112 деца показаха умения в състезание за защита от бедствия

3193
112 деца показаха умения в състезание за защита от бедствия
Снимка: Актуално

112 деца от ученически отбори от 28-те области в страната два дни показваха знания и умения как се действа при бедствия, пожари, химическа авария и оказване на първа долекарска помощ на ХVІІ национално състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Надпреварата е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2018/2019 г., а домакин за втори пореден път е община Стара Загора."Днес ще се състезавате и ще покажете какви умения имате за защита при бедствия, пожари и аварии. Напоследък времето ни изненадва и трябва да имаме готовност да се противопоставим на стихиите. Пожелавам на всички добро присъствие и участие, и нека най-добрият спечели," пожела на участниците заместник-кметът Иванка Сотирова.„Това, че сте тук означава, че вече сте победители, защото сте най-добрите от всяка област", увери децата и Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието, която даде начало на състезанието.

В първия кръг на състезанието вчера учениците решаваха тест с въпроси как трябва да се реагира при земетресение, наводнение, силен вятър, гръмотевична буря, радиоактивно и химическо замърсяване.Във втория кръг показаха практически умения, бързина и съобразителност като мериха сили, преминавайки през 4 учебни центъра. В „Защита при бедствия“ състезателите показваха уменията си за реакция при земетресение и наводнения, в „Защита при промишлени аварии и радиационно замърсяване“ - как се работи с противогаз, умения за херметизиране на прозорци, врати и отдушници, защита на продукти от радиоактивно замърсяване. В третия учебен център „Първа помощ“  те демонстрираха уменията си в оказване на първа помощ и подговяне на пострадал за транспортиране. Как се действа при пожари показваха в учебен център „Противопожарна защита“.За победител в оспорваната надпревара, журито с председател инспектор Джина Асенова и членове главен инспектор Стефан Стефанов и инспектор Владимир Николов, охредели отбора на област Видин от Математическа гимназия „Екзарх Антим“. На половин точка след тях се нареди тимът на Кърджали от Основно училище (ОУ) „Отец Паисий“ - с. Жълтуша, а трети е старозагорският отбор от Шесто ОУ „Свети Никола“. Учениците от ямболската Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ получиха специалната награда на Българския червен кръст (БЧК) в Стара Загора за най-добре представил се отбор в първа долекарска помощ. Наградите на победителите връчи областният управител Гергана Микова.

Състезанието проверява нивото на знанията за действие при екстремни ситуации, придобити при  обучението в училище и възпитава у децата чувство на взаимопомощ и ги учи да работят в екип при кризисни ситуации.

Организатори на състезанието са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Министерството на вътрешните работи и Националният дворец на децата при образователното министерство в партньорство с община Стара Загора и старозагорското подразделение на БЧК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора