140 години от възкръсването на Стара Загора (СНИМКИ) 

5580
140 години от възкръсването на Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Актуално

Преди 140 години на тази дата радетелите за възстановяването на опожарения и опустошен от османските войски град полагат основния камък за възраждането на Стара Загора като феникс от пепелищата. 

Празничният ден започна с божествена света литургия, която отслужиха в катедралния храм „Св. Николай“ Старозагорският митрополит Киприан и свещеници. Почит пред загиналите и започналите възстановяването на града старозагорци отдадоха с поднасяне на венци и цветя пред паметника "Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г." и символичния камък за възстановяването на Стара Загора.

"Старозагорци имаме мисията да отговорим с работа и още работа на завета на нашите предци, сътворили истинско чудо - възкресили един изпепелен до основи град -  град, въздигнал се и вперил поглед напред и нагоре. Родолюбието, което носим трябва да пазим и предаваме", каза при откриването на тържествена сесия на общинския съвет неговият председател Таньо Брайков. 

На сесията бяха отличени и тазгодишните носители на званието "Почетен гражданин на Стара Загора" - Мария Жекова, която дари на града сграда в центъра, в която скоро ще отвори врати Културен център за талантливи деца, и дългогодишната примабалерина на Старозагорската опера Снежана Дескова. 

"Поздравявам всички жители и гости на Стара Загора с празника днес. Нека се грижим за престижа на нашия град, който доби истински европейски облик", каза Мария Жекова, а Снежана Дескова благодари на Народно читалище "Родина", на Старозагорската опера, на Стара Загора.

Тържественото честване на Деня на Стара Загора започна под звуците на химна на града, а знаменна група от Втора механизирана бригада издигна националния трибагреник под звуците на националния химн. 

„140 години поколение след поколение се вдъхновяват с много любов и мисъл, труд и мъдрост за възстановяването на Стара Загора, за да го има този град. Всички имаме една мечта - да пребъде Стара Загора“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Вече 23 години част от празничния ден е предаването на управлението на града в  ръцете на младите хора. Тази година символичния ключ на града от Янчо Калоянов пое 11-класничката от Средно училище "Иван Вазов" Теодора Иванова, която преди дни беше избрана за кмет на Млада Загора.

„Нека помним миналото, за да осъзнаем настоящето и с гордо вдигната глава се насочим към бъдещето. Ние младите отново ще обединим усилията си, за да постигнем  всички наши цели и идеи. Нека именно в Стара Загора сбъднем мечтите си“, каза тя.

140 балона с посланията на най-малките старозагорци полетяха в небето над Стара Загора. 

Празникът продължи с пъстро шествие, в което по централния булевард преминаха детски градини, училища, културни и просветни институти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора