Античният форум в Стара Загора вдъхновение за създаване на опера  (СНИМКИ)

7344
Античният форум в Стара Загора вдъхновение за създаване на опера  (СНИМКИ)
Снимка: Актуално

Тази вечер на Античния форум в Стара Загора ще бъде представена световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана специално за Стара Загора. Идеята за нея се родила миналата пролет в разговор на Антъни Арморе, диригент на премиерния спектакъл, с автора й Андре Катели, когато му разказал за различни дестинации и оперни театри  в Европа. Бразилецът Катели проявил интерес към Града на липите и, след като проучва римската епоха от времето на император Траян, пише либретото и музиката на операта. Тя е специално създадена за представяне на Античния форум в Стара Загора - естествената среда, в която се развива действието й. Докато се строят днешните руини на римския град Августа Траяна, се развива романсът на римски войник и току-що покръстена християнка, дъщеря на тракийски жрец, ненавиждащ римското господство. Режисьор на постановката е датчанинът Мортен Роесен, който споделя, че искал да намери "връзка между миналото и настоящето и, ако успея, и към бъдещето“. Сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите - на Теодора Джамбазова. Участват солистите на Старозагорската опера Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър. Осем мъже и три жени от прабългарската школа „Бага-Тур“ ще пресъздават бойни сцени и тракийски ритуали. Композиторът Андре Катели ще присъства на премиерата на "Траян в Тракия" и ще отправи специално послание към зрителите.

След операта тази вечер на 27 юли от 21 часа ще бъде представена и премиерата на балета „Антигона“. Той е дело на френския хореограф Людовик Парти по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Постановката е вдъхновена от текста на Жан Ануи, писан по време на окупацията на Франция през 1942 г. Сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите на Мария Христова. Примабалерината на Старозагорската опера Анелия Димитрова е Антигона, в ролята на Креон зрителите ще видят Фредерико Пинто, а старозагорската актриса Светла Тодорова ще е разказвачът в спектакъла. И двата спектакъла са част от летния сезон на Старозагорската опера, който тази година минава под мотото „Изкуството не излиза в отпуск“.Античният форум на Августа Траяна е едно от най-големите съоръжения на римския град, разкрит през 1968 г. при строителни работи в района на Съдебната палата. Той е изграден във времето на най-активно строителство в града през римския период (161 - 180 г.). Уникален елемент на Античния комплекс е амфитеатрално изграденият театрон с лице към площада, а от каменните му седалки над 1300 зрители са можели да наблюдават тържества, събрания, шествия, гладиаторски борби. В центъра на площадното пространство е запазен постаментът, върху който е била поставена императорска конна статуя. В горната си част форумът има арковидно оформена колонада. Площадът естествено прелива в широката 6 метра главна антична улица, продължаваща на изток, по която са разкрити основите на множество търговски и стопански сгради. В наши дни форумът се използва за сцена за оперни и балетни постановки, концерти и фестивални прояви.

Две катастрофи с пострадали в Стара Загора 

Петима души пострадаха при две пътнотранспортни произшествия (ПТП) в ранните вечерни часове вчера в Стара Загора.  В първата ката...

С близо 4,5 милиона лева Античният форум бе реставриран по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“, който се финансира по  Оперативна програма „Регионално развитие“. Дейностите продължиха от 2011-а до 2013-а, а официалното откриване след реставрацията беше през май 2014 г. През юни 2015-а на Античен форум Августа Траяна бе монтирана нова сцена, чиято изработка и монтаж финансира община Стара Загора. 

За първи път на Античния форум Държавна опера - Стара Загора, представя спектакъл през 2000 г. Инициатор за неговата реализация е тогавашният директор Александър Марулев. Поставена е операта „Ернани“ от Верди, а режисьорската адаптация е на сегашния директор на оперния театър Огнян Драганов. През 2001 и 2002 г. на форума се поставят „Атила“ от Верди и „Кармен“ от Бизе, режисирани от.Пламен Карталов. През 2003-та Хачо Бояджиев поставя „Хубавата Елена“ от Офенбах. Следващата година постановката на режисьорката Нина Найденова е наречена Златната „Аида“. През 2009 г. италианският режисьор Стефано Пода, поставя „Дон Жуан“ от Моцарт. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com