Бюджетът на община Казанлък мина първо четене

1491
Бюджетът на община Казанлък мина първо четене
Снимка: Община Казанлък

„Днес приемаме един от най-важните документи за краткосрочното развитие на община Казанлък. Бюджетът има рекордна за община Казанлък рамка - в размер на 66 996 693 лева, с близо 15% повече от 2019 година", обяви кметът Галина Стоянова на заседанието на местния парламент днес. Тя подчерта, че 2020-а ще е белязана с издължаване на заемите и с изпълнение на социалните политики със собствени средства. 

Малко над 39 милиона лева са делегираните държавни дейности, почти 28 милиона лева са заложените приходи от местни дейност. „За да изпълним начертаните политики, трябва да дофинансираме държавните дейности в размер на над 2 600 000 лева“, отбеляза Стоянова. Преходният остатък в бюджета е два пъти по-голям през 2020 г. 4 893 391 лева, което ще позволи капиталовата програма да е в размер на 9 252 414 лева.

Основните политики, които предлагат кметът Стоянова и екипът й са няколко. Увеличение с 10% на заплатите в общинската администрация и общинските звена от 1 януари, за което са предвидени допълнително 721 хиляди лева в бюджета. 114 хиляди са заложени за 10-процентно увеличение и на заплатите на културните институти. С 14 на сто се увеличават възнагражденията на медицинските сестри в общинските заведения и с почти 18 на сто - на помощния персонал в детските ясли.

Още в началото на мандата си Галина Стоянова обяви, че бюджетът ще изпълнява социална политика, насочена към хората. Сред акцентите на тазгодишния бюджет е повишаване на качеството на хранене на децата в детските заведения, предоставянето на ваучер за еднократна помощ за закупуване на пелени за новородените деца, намаляване стойността на купона за хранене от детската Кухня-майка.

Предвидено е двойно увеличение на средствата, които общината предоставя за обучение на лекари специализанти. В общинската програма ще бъдат включени и медицинските сестри и акушерки специализанти. До 30 хиляди - също двойно увеличение, са предвидени за програмата „Ин витро”, по която до миналата година са се родили 14 бебета. Това също е част от политиката на община Казанлък приоритетно да работи за младите семейства в общината.

В проектобюджет 2020 е заложено 20-процентно увеличение на субсидията за спортните клубове, чиято цел е да се стимулира масовият спорт сред децата. С 22 на сто повече са е предвидените средства за пенсионерските клубове. 

Ще продължи и реконструкцията на образователната и уличната инфраструктура - ще се завърши Северната обходна дъга, предвидена е цялостна реконструкция на ул. “Войнишка“ и на квартала, северно от нея, за да се оформи цялото пространство в ж.к. “Левски“ след подмяна на водопроводната мрежа. Кметът съобщи, че с откриване на строителна площадка този четвъртък започва и изпълнението на надлеза „Катекс". Предстои изпълнението и на големия туристически атракцион „Светът на траките“.

"В рамките на разумното с този бюджет се надявам да откликнем на всички нужди не само на града, но и на населените места“, обобщи Галина Стоянова и подчерта, че всички направени предложения са консултирани с политическите партии и на обществено обсъждане, а след  проведеното в края на миналата година обществено обсъждане бюджетът е съобразен и с потребностите на гражданите. 

Общинският съвет прие на първо четене проектобюджета на Казанлък с 27 гласа „за“, 0 - "против" и 8 - "въздържали се", а на 6 февруари е предвидено второ четене, за което предложения могат да се правят до края на януари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора